De crash leidt tot een 'zwart scherm des doods' waarbij de pc nog wel werkt, maar geen grafische gebruikersinterface biedt. Dit is ontdekt door beveiligingsbedrijf Prevx, die ook een tool biedt om het probleem aan te pakken. Niet gegarandeerd op te lossen, want de vastloper kan optreden onder diverse omstandigheden, zeker 10 stuks, blogt het bedrijf. De aangeboden tool lost het meest voorkomende 'scenario' op.

Andere oorzaak

Kort na de melding hiervan kwam Microsoft met de mededeling de zaak te onderzoeken. Formeel betrof dat het kijken naar de meldingen van dit probleem. "Zodra we ons onderzoek hebben afgerond, komen we met gedetailleerde richtlijnen hoe deze kwesties te voorkomen of op te lossen", meldt een woordvoerder aan ict-nieuwssite TechFlash te Seattle.

Microsoft laat nu weten dat het probleem niet is te wijten aan de security updates die het in november uitbracht. Prevx bevestigt dit ook. Wat dan wel de oorzaak is, blijft onduidelijk. Het securitybedrijf werkt samen met Microsoft aan het uitzoeken van dit probleem.

Van NT tot en met 7

Het zwarte scherm kan optreden bij inloggen op het besturingssysteem van Microsoft. Er komt dan geen bureaublad, taakbalk, systeemvak of andere normale gui-elementen in beeld. Prevx stelt dat dit vele miljoenen gebruikers raakt en verwijst naar een Google-zoektocht op dit onderwerp.

Het probleem treedt namelijk op bij zowel Windows 7 en Windows Server 2008 als oudere versies Vista, XP, 2000, NT en Server 2003. Die reikwijdte van het probleem deed al twijfels rijzen over de eerst vermeende oorzaak; de Windows-patches van vorige maand. Lang niet alle getroffen Windows-versies hebben toen patches gekregen.

Windows-register

De hoofdoorzaak is volgens Prevx gerelateerd aan een verandering in de manier waarop Windows registersleutels op slot zet. De zogeheten Access Control List voor het cruciale Windows-register is aangepast. Dit kan registersleutels ongeldig maken wanneer die worden bijgewerkt zonder rekening te houden met de vernieuwde ACL-regels. Prevx klaagt dat die verandering niet goed, of helemaal niet, is gecommuniceerd.