Browsermaker Opera roept webgebruikers uit tot winnaars in deze zaak. Het Noorse bedrijf heeft het Europese antitrustonderzoek aangezwengeld met de formele klacht die het in december 2007 heeft ingediend bij de EC. De vanmorgen door de Commissie geaccepteerde schikking helpt ook webstandaarden en daarmee de toekomst van het web, aldus Opera.

Het is nog maar de vraag wat Opera zelf hiermee wint. Terwijl Firefox marktaandeel wint en Internet Explorer wat terrein verliest, loopt Opera nog achter op de kleintjes Safari en Chrome. Laatstgenoemde van Google is inmiddels de browser van Apple voorbij, die bijna twee keer zo veel marktaandeel heeft als de Noorse browser.

Browsermakers

Ook lobbygroep ECIS, vertegenwoordiger van Microsoft-tegenstanders, verwelkomt de browserschikking en noemt het "fantastisch nieuws voor consumenten en concurrerende browserontwikkelaars". Het stelt wel dat constante monitoring nodig is om de voorwaarden van de schikking af te dwingen.

"Wij benadrukken dat uitvoering die consumenten echt keuze geeft en die concurrenten een gelijk speelveld biedt, geheel afhankelijk is van robuuste en aanhoudende monitoring en bekrachtiging van de schikking", meldt jurist Thomas Vinje van ECIS aan Webwereld.

Niet vertrouwen

Hij stelt dat die nadruk op naleving nodig is om recidivisme van Microsoft te voorkomen. "Onze benadrukking van 'enforcement' is gebaseerd op jaren van intieme bekendheid met Microsofts inadequate toezeggingen en geschonden beloftes." Vinje verwijst naar eerdere aanvaringen van Microsoft met de overheden van zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten.

"Alleen zeer duidelijke verplichtingen, gevolgd door effectie verificatie van effectieve gehoorzaming leidt tot de veranderingen in Microsofts gedrag die nodig zijn om de schade van vele jaren monopoliemisbruik te herstellen." ECIS is dan ook zeer ingenomen met de voorziening in de schikking dat Microsoft over zes maanden verslag moet uitbrengen, en daarna ook regelmatig moet rapporteren aan de antitrusttak van de EC.

Gehoorzamen

Daarmee wil de Commissie niet alleen in de gaten houden of Microsoft gehoorzaamt, maar tegelijk ook kijken wat de effectiviteit is van het browserscherm. De EC heeft daarbij ook het recht om de nu afgesproken maatregelen nog bij te sturen. Indien Microsoft zich niet houdt aan de schikking kan het beboet worden tot een maximum van 10 procent van zijn wereldwijde omzet.

De Windows-producent zelf maakt zich hier geen zorgen om. Vice-president Brad Smith verklaart via de Brusselse Microsoft-woordvoerder tegenover Webwereld dat er niet alleen goede gesprekken zijn met de EC, maar ook een vertrouwensrelatie. "Wij zijn ingenomen met het besluit van de EC. We kijken er naar uit voort te bouwen op de dialoog en het vertrouwen dat is gevestigd tussen Microsoft en de Commissie."