Voor 'Project Albany' wordt vermoedelijk een pakket samengesteld met Office, Office Live Workspaces, Windows Live OneCare en andere Live-diensten, dat straks via winkelketens als Best Buy aan consumenten zal worden verkocht.

Bètatesters

De bronnen die het nieuws over Albany lekten, willen anoniem blijven. Microsoft heeft een kleine groep testers gevraagd een bèta uit te proberen, maar deze moesten geheimhouding beloven. Hierbij ging het vooral om het testen van het installeerprogamma van het softwarepakket. Eén tester zei tegen ZDNet dat Albany doet denken aan Works: Microsofts uitgeklede kantoorsoftware.

Hoewel Microsoft gisteren bevestigd heeft dat het een project genaamd Albany naar bètatesters stuurt, wil het geen verdere details geven. Vanwege de prijs en functionaliteit zijn Office Home en Student 2007, met de onderdelen Word, Excel en PowerPoint, de meest waarschijnlijke kandidaten voor het goedkope, nieuwe kantoorsoftwarepakket.

Onderdelen

Andere onderdelen van Project Albany zijn vermoedelijk gehoste diensten zoals Office Live Workspaces, voor het online opslaan en delen van documenten, en de veiligheidsdienst Windows Live OneCare met een firewall en antivirusprogramma. Windows Live-diensten bevatten online e-mail, zoekfunctionaliteiten, foto's delen en andere zaken.

Tussenvorm

Door de toevoeging van deze online software wil Microsoft concurreren met de gratis diensten Google Docs en Apps van concurrent Google. Microsoft-topmannen hebben al eerder gezegd dat het bedrijf uiteindelijk met een online versie van Office zal komen, ook al blijven de verschillende Office-producten in trek bij particulieren en bedrijven.

Met Albany zou Microsoft een soort tussenvorm aanbieden, die geen schade toebrengt aan de verkoop van de traditionele Office-producten.