Microsoft begint nog deze week met de verkoop van de zogenaamde 'prepaid pc's' in Brazilië. Mexico, Rusland, India en China volgen binnen twee maanden, zo verklaart Mike Wickstrand, hoofd productmanagement van Microsoft. De softwaregigant maakte het nieuws bekend op de WINHEC-conferentie in Seattle.

De pc's maken gebruik van een technologie die 'FlexGo' gedoopt is en ontwikkeld is door Microsoft en partners als Intel, AMD, Lenovo en Phoenix. FlexGo is een combinatie van hardware en software die het mogelijk maakt om pc's op dezelfde manier te verkopen als prepaid mobiele telefoons, aldus Wickstrand.

Halve prijs

De pc zal de helft van de normale winkelwaarde gaan kosten. De aankoopprijs ligt naar verwachting rond de 300 euro. De koper krijgt een hoeveelheid gebruikstijd geleverd bij het systeem, die door het ingebouwde meetsysteem van de computer in de gaten wordt gehouden. Wanneer het tegoed opraakt, krijgt de gebruiker een waarschuwing.

Als de laatste minuten van het gebruikskrediet verstrijken, worden bepaalde functionaliteiten uitgeschakeld. Het systeem schakelt over op 'reserve mode' waardoor de eigenaar weet dat hij meer tijd moet aanschaffen. Is het krediet volledig verbruikt, dan wordt de pc onbruikbaar totdat een nieuwe prepaid-kaart is aangeschaft, of via internet gebruikstijd is gekocht.

Volgens Wickstrand is het idee voor de FlexGo-pc's geïnspireerd op het succes van prepaid mobiele telefoons in minder ontwikkelde landen.