Volgens de manager van Microsoft Unlimited Potential Group, Orlando Ayala, zijn de eerste tests bemoedigend, zo meldt eWeek. Het is de taak van deze onderzoeksafdeling om XP SP2 geschikt te maken voor de OLPC.

Twee testfasen

De praktische tests zijn opgedeeld in twee fasen. In de eerste fase, die op dit moment wordt afgerond in Seattle, worden de BIOS en drivers zoveel mogelijk technisch op de proef gesteld. Tijdens fase twee staan de eindgebruikers centraal. Dan wordt de laptop getest door studenten en docenten in realistische schoolomgevingen.

Ayala houdt nog een slag om de arm: "We kunnen alleen XP garanderen voor de OLPC als uit deze tests blijkt dat het een solide gebruikerservaring oplevert."

Dit verklaart waarom Microsoft nog niet enthousiast naar buiten treedt met het nieuws rondom het OLPC project, terwijl de initiator Nicholas Negroponte al lang en breed heeft verklaard dat de deal met Microsoft rond is.

Gevraagd naar de opmerkingen van Negroponte, reageert Ayala luchtig: "Ik denk dat Nicholas zo enthousiast reageerde omdat hij en zijn collega's niet verwacht hadden dat XP zo goed zou draaien op een OLPC."

Booten vanaf SD

Ondanks het optimisme zijn nog niet alle obstakels uit de weg. Microsoft heeft nog steeds te kampen met een aantal kleine technische problemen die uniek zijn voor de XO. Zo heeft de laptop bijvoorbeeld geen harde schijf en maar 1 GB aan intern geheugen, terwijl voor XP en Office minimaal 2 GB vereist is.

Microsoft heeft voor de XO ook een nieuwe BIOS moeten schrijven zodat XP direct kan starten vanaf een SD kaart. Naast de BIOS zijn er ook meerdere drivers ontwikkeld voor onder andere het scherm, het draadloze meshnetwerk, en de ingebouwde camera.