Intern wordt het microblogplatform al getest, maar nu zoekt Microsoft ook externe proefpersonen. Een aantal klanten van Microsoft is gevraagd mee te doen met een pilot van OfficeTalk.

'Geen gepland product'

"Dit concept gebruikt de mogelijkheden van microbloggen in een zakelijke omgeving, en stelt medewerkers in staat hun gedachten, activiteiten en waardevolle informatie te delen", schrijft het Office Labs-team in een blogpost.

De statusberichten van OfficeTalk worden gehost op de eigen server van een bedrijf. Dit in tegenstelling tot een blogdienst als Twitter, waarbij alle informatie buiten de deur staat. Microsoft benadrukt dat OfficeTalk nog een experiment is, en geen gepland product.

Chatter

Na de doorbraak van Twitter zijn er talloze zakelijke microblogalternatieven opgedoken, zoals SocialText, StatusNet, Yammer en Socialcast. Cloud-aanbieder Salesforce heeft onlangs Chatter gepresenteerd, en bestempelt tegelijk collaboration software als Microsoft SharePoint en IBM Lotus Notes als ouderwets.

OfficeTalk is niet Microsofts eerste verkenning van het zakelijk sociaal netwerken. In december vorig jaar ging in China al een Twitter-achtige site van start, die al snel offline ging na beschuldigingen van codediefstal. Ook zoekt Microsoft steeds meer koppeling met andere sociale netwerken, zoals de integratie van LinkedIn binnen Outlook.

Screenshot van OfficeTalk: