In de drie dagen na de introductie van Windows XP zijn hiervan meer exemplaren verkocht dan in een vergelijkbare periode na de lancering van Windows 95 en Windows ME. Dit blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau NPD Intelect. Het gaat om pakketten die los zijn verkocht aan consumenten, dus niet in combinatie met een computer.

Er werden in de Verenigde Staten meer dan 300.000 exemplaren van Windows XP verkocht, stelt NPD Intelect. Dat zijn er meer dan de 200.000 exemplaren van Windows ME. De meest succesvolle Windows-versie is tot nu toe Windows 98. Hiervan werden destijds in drie dagen maar liefst 400.000 pakketten verkocht.

Volgens de onderzoekers zijn na de introductie ook de verkopen van pc's, mp3-spelers en digitale camera's gestegen. Bovendien nam de totale softwareverkoop in de week na de lancering van XP met maar liefst 50 procent toe.

Een ander onderzoeksbureau – Gartner – verwacht ondertussen dat de meeste consumenten pas ergens volgend jaar zullen overgaan op Windows XP. Het gros van de zakelijke gebruikers zal zelfs nog langer wachten: tot 2004.

Cijfers voor Nederland of Europa zijn nog niet bekend. "We mogen voor Nederland geen aantallen noemen. Ik kan wel zeggen dat we de indruk hebben dat het gigantisch loopt", zo zegt een woordvoerder van Microsoft Nederland. Ook in ons land zou de verkoop van XP die van 95 en ME overtreffen. "In twee weken tijd hebben we meer pakketten XP verkocht dan in twee maanden van Windows ME", stelt Microsoft.