Een groep specialisten op het gebied van kunstmatige intelligentie van Microsofts onderzoeksafdeling heeft vijf jaar gesleuteld aan Clearflow, zo schrijft de New York Times.

Slimme route

De tool op het maps-onderdeel van Live.com moet automobilisten een alternatieve route geven, die rekening houdt met verkeersstromen op snelwegen en in het stadsverkeer. Een eerdere routeplanner van Microsoft was beperkt, omdat deze geen rekening hield met de verkeerssituatie op stedelijke aanvoerwegen naar de snelweg. Automobilisten dachten dan een slimme route te kiezen om file op de snelweg te voorkomen, terwijl zij in de zijstraten juist vastliepen.

Met de verbeterde dienst wil Microsoft concurrenten als Google de loef afsteken. Actuele verkeersinformatie is standaard op de meeste portalsites en gespecialiseerde mobiele diensten.

Nachtmerrie in Seattle

Eric Horvitz bedacht het concept voor Clearflow toen hij op de snelweg bij Seattle in een file was terechtgekomen terwijl hij zocht naar een restaurant. Een poging om via zijn navigatiesysteem langs zijstraten op zijn bestemming te komen, draaide uit op een nachtmerrie. "Om daar iets aan te doen, zouden we alle zijstraten in kaart moeten brengen", aldus Horvitz.

De Microsoft-onderzoekers ontwikkelden algoritmes die verkeersstromen nabootsten en medewerkers reden rond met GPS-apparatuur om de straten in kaart te brengen. Op basis van deze data ontwikkelden zij een model dat verkeersopstoppingen in de omgeving van Seattle voorspelt.

Sportevenementen

Het Seattle-model is vervolgens toegepast op andere Amerikaanse steden en werd gecombineerd met actuele verkeersinformatie die via sensoren langs de snelwegen wordt verzameld. Hierna kon Clearflow aan de hand van tijdstip, weersomstandigheden en variabelen zoals sportevenementen de verkeerssituatie inschatten.