Sinds de lancering van Windows Vista is het besturingssysteem blootgesteld aan een niet aflatende stroom van kritiek. In een nieuwe campagne adresseert Microsoft de klachten en kritiekpunten die sinds de lancering van Vista eind 2006 zijn opgedoken.

Het bedrijf heeft naar verluidt 500 miljoen dollar uitgetrokken voor de reclamecampagne, die moet gelden als een statement richting de honderden miljoenen gebruikers van Windows, meldt The New York Times.

Boetekleed

Een advertentie toont een oude prent van een zeilschip, met de begeleidende tekst: "Er was een tijd waarin iedereen dacht dat de aarde plat was. Bekijk nu de feiten rond Windows Vista". Een klik op de advertentie leidt de bezoeker naar een internetpagina van Microsoft met de titel: "Windows Vista: Look how far we've come."

Met de campagne trekt Microsoft ook duidelijk het boetekleed aan met betrekking tot Windows Vista. In de tekst op deze pagina geeft het bedrijf toe dat er veel problemen zijn geweest met betrekking tot Vista: "We weten dat velen van u teleurgesteld zijn geraakt na de eerste ervaringen met Vista. Printers werkten niet naar behoren, games functioneerden niet optimaal. U hebt ons meerdere malen luidkeels laten weten dat deze meest recente versie van Windows niet voldeed aan uw verwachtingen."

Vista maakt gebruiker productiever

Met dergelijke woorden geeft Microsoft letterlijk toe dat Windows Vista ten tijde van de lancering niet voor iedereen naar behoren functioneerde. Uiteraard is deze pagina niet bedoeld om Vista af te kraken, en vervolgt Microsoft de tekst al snel met argumenten dat Vista sinds de lancering sterk verbeterd is.

Zo zou het besturingssysteem nu veiliger zijn, sneller en zuiniger omspringen met energie. Daarnaast laat het bedrijf op de site weten dat 71 procent van alle Vista gebruikers vindt dat het besturingssysteem beter is dan XP en dat 70 procent van de zakelijke gebruikers vindt dat Vista hen productiever maakt. Als klap op de vuurpijl geeft het bedrijf 100 redenen om 'sprakeloos te zijn' over Windows Vista, overigens ook in het Nederlands.