Gisteren vond in de VS een evaluatie plaats in de rechtbank om te controleren wat de huidige status van de documentatie is. De rechtbank is nog niet tevreden.

De ontbrekende documentatie blijkt een molensteen om de nek van Microsoft, want het is de oorzaak dat het toezicht met betrekking tot antitrust op Microsoft werd verlengd tot 2009.

Deze verlenging geeft de Technische Commisie (TC) meteen de kans om Windows 7 te onderzoeken op eventuele antitrust-overtredingen.

Protocollen voor concurrentie

Autoriteiten in zowel de Verenigde Staten als Europa willen dat Microsoft een uitgebreide documentatie verschaft van de API's en protocollen die worden gebruikt in de software van het bedrijf, zodat het eenvoudiger wordt voor andere bedrijven om software te ontwikkelen die goed draait op Windows en met andere software binnen het besturingssysteem.

Daarnaast zou het ontwikkelaars ook in staat stellen om onderdelen van bepaalde Microsoft programma's te herschrijven of zelfs het hele programma te vervangen, iets dat volgens de autoriteiten wenselijk zou zijn omdat het concurrenten beter in staat zou stellen om met Microsoft te concurreren.

Laatste obstakel

Hoewel dit het enige obstakel is dat Microsoft in de problemen brengt met de antitrust-autoriteiten, krijgt het bedrijf het niet voor elkaar om het uit de weg te ruimen. De problemen met de documentatie dateren al uit 2002 en dit jaar kwam Microsoft met deze documentatie over de brug.

Rechter Colleen Kollar-Kotelly, die verantwoordelijk is voor de zaak, besloot echter dat de documentatie niet genoeg omvatte, hetgeen extra zwaar telde omdat deze in 2003 al aanwezig hadden moeten zijn. Het toezicht op Microsoft werd daarom verlengd tot tenminste november 2009.

Mogelijk weer langer toezicht

Ook tijdens de evaluatie van deze week bleek dat de rechter nog altijd niet tevreden is over de aanwezige documentatie. De rechter ergerde zich vooral aan het feit dat Microsoft het idee heeft dat het z'n volledige medewerking verleent en dat het bedrijf niets te verwijten valt.

Volgens Microsoft zelf doet het bedrijf er juist wel alles aan om de problemen te verhelpen en werkt er een zeer groot aantal senior engineers aan de zaak. Maar de rechter maakte duidelijk dat het toezicht ook na 2009 verlengd zal worden als het bedrijf z'n zaakjes niet op orde krijgt.

Microsoft heeft destijds een team van technici, de TC, toegewezen gekregen die het bedrijf moet helpen bij het bijhouden en completeren van de documentatie, maar volgens Jay Hines van de New York Attorney General's office zou Microsoft hen moeten ondersteunen en niet andersom: "Wat hier gebeurt, is dat we een technische commissie hebben dat het grootste PC-bedrijf ter wereld aan het voeren is als een baby. Dat klopt gewoon niet."