Outlook 2007 kan door de brakke patch drie verschillende problemen krijgen. Het omschakelen tussen verschillende mailfolders verloopt zeer traag, de Auto Archive-functie is niet meer beschikbaar, en het versturen en ontvangen van mail levert foutmeldingen op. De mailclient kan dus niet goed meer mailen.

Exchange-loos

De problemen treden vooral op bij Outlook-installaties waarbij er geen mailaccount op Microsofts mailserver Exchange is ingesteld. Outlook kan ook mail ophalen bij andere mailaanbieders, zoals Gmail en Microsofts eigen Windows Live Hotmail.

Binnen enkele uren na het uitkomen van de patch doken de eerste meldingen op dat er ongewenste bijwerkingen zijn, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld. Na 2 dagen besloot Microsoft de patch weer in te trekken.

Deïnstalleren

Gebruikers die op hun pc’s automatische updates (Microsoft Update) aan hebben staan, of die snel-patchende beheerders hebben, kunnen tegen deze problemen aanlopen. Microsoft raadt hun aan de patch te verwijderen en geeft instructies daarvoor.

De vorige week uitgebrachte patch (KB2412171) is nu niet meer te vinden bij Microsoft en het bijbehorende informatiebulletin vermeldt dat er een probleem is en dat dat wordt onderzocht. Ironisch genoeg gaat het hier juist om een patch die volgens Microsoft stabiliteits- en prestatieverbeteringen brengt. Het Outlook-ontwikkelteam biedt op zijn blog excuses aan.

Gepatchte patch

Microsoft heeft nog niet bekend gemaakt wanneer de patch, maar dan gepatcht, opnieuw uitkomt. Het is hoe dan ook waarschijnlijk dat versie 2 van de fix op z’n vroegst volgende maand verschijnt, bij de volgende patchronde. De Windows-maker wijkt namelijk alleen in hoge nood af van zijn maandelijkse ritme voor het uitbrengen van patches. De nu ingetrokken Outlook-patch is niet voor een beveiligingsgat, laat staan een kritiek gat