'Gigantische inbreuk' op de auteursrechten, noemt Getty het. De Bing-embedtool voor plaatjes laat sitebeheerders een diavoorstelling op hun eigen site weergeven. Bing zuigt eerst alle plaatjes van het web en laat gebruikers ze vervolgens opnieuw tonen op hun eigen site, maar zonder enige vorm van bronvermelding. Het fotobureau sprak er dan ook schande van en klaagde Microsoft aan.

Microsoft reageert nu door de bèta van de Bing Image Widget tijdelijk offline te halen. Het bedrijf wil het gesprek aan gaan met Getty "om diens bezorgdheid beter te begrijpen", meldt de IDG Nieuwsdienst. Gek genoeg werkt het voorbeeld van de Bing embedtool op onze website op het moment van publiceren nog wel. Deze toont nog altijd plaatjes op de zoekterm "Getty stock images". Saillant detail: het fotobureau kwam onlangs zelf nog met een eigen embedtool voor zijn catalogus. Dit juist om piraterij tegen te gaan.

Geen nieuw publiek

Ondertussen gaat de juridische strijd rondom het embedden van content vrolijk verder. In de laatste stand van zaken concludeert het EU-Hof het linken naar en embedden van (ook een vorm van linken) content geen inbreuk is op het auteursrecht omdat de content immers al elders is gepubliceerd. Er is dus door linken en embedden geen sprake van een 'nieuw publiek' en dus geen openbaarmaking.