De 'Save XP'-site van InfoWorld is geheel gewijd aan het naderende eind van het oude besturingsprogramma, dat veel gebruikers prefereren boven de opvolger Vista. Zo wordt er afgeteld totdat de verkoop van Windows XP officieel zal zijn gestopt, op 30 juni.

Huldeblijken

Daarnaast bevat de site XP-huldeblijken op video en talloze artikelen waarin wordt uitgelegd waarom een groot aantal ondernemingen, organisaties en particulieren niet blij is met de gedwongen overstap naar Vista. De online petitie van InfoWorld is binnen een maand al door 75.829 mensen ingevuld. Uiteindelijk moet deze aan Microsoft worden overhandigd.

Reactie Microsoft

Microsoft reageert op de actie van InfoWorld en andere pro-XP geluiden tegenover Computerworld Australi├ź. Een Amerikaanse woordvoerder zegt op de hoogte te zijn van het protest, doch "wij luisteren liever naar onze partners en klanten die aangeven wat hun behoeften zijn. Op basis van die informatie hebben we eerder besloten de beschikbaarheid van XP te verlengen en dat zal onze leidraad blijven", aldus de Microsoft-woordvoerder.

Verbazing

Een blogger verwondert zich op Slashdot over de reactie op de 'Red XP'-petitie. "De meeste ondertekenaars ZIJN klanten van Microsoft!" Ook de bewering van de woordvoerder dat de acceptatie van Vista volgens plan verloopt, wekt enige verbazing. "Niettemin bieden verkopers als Dell, Hewlett-Packard, Lenovo, Fujitsu en recentelijk NEC de mogelijkheid om te downgraden naar XP Pro."

'Beetje meer tijd'

Volgens de Microsoft-woordvoerder zal Windows XP niet geheel van de markt verdwijnen na de verkoopstop in juni. De softwarereus zegt te begrijpen dat met name mkb'ers en klanten in opkomende markten "een beetje meer tijd" nodig zullen hebben om op Vista over te stappen. "Daarom zullen OEM's XP blijven verkopen tot 30 juni 2008. In opkomende markten, waar XP Starter Edition wordt verkocht, zal het besturingssysteem beschikbaar blijven tot 30 juni 2010", aldus Microsoft.