Dat meldt de Wall Street Journal, die zich baseert op directe betrokkenen bij de besprekingen. Microsoft tracht een tweetal overeenkomsten te sluiten met Verizon. Een van de deals zou inhouden dat Live Search de standaard zoekmachine wordt op de mobiele telefoons van de operator.

En er wordt nog gekeken naar de mogelijkheden om andere software te implementeren in de producten van Verizon. Microsoft zou om de twee deals te bewerkstelligen diep in de buidel willen tasten, zo rond de 1 miljard dollar. In ruil voor dit bedrag zou Microsoft een deel van de advertentie-inkomsten krijgen uit de zoekresultaten.

Voor de deal om de standaard zoekmachine te worden, is ook Google in de race. Maar alleen is het bod van de zoekgigant een heel stuk lager dan dat van Microsoft.

Deals over en weer

Bedrijven zoals Microsoft, Yahoo en Google strijden al langer tegen elkaar voor de beste plaatsen als het gaat om de vaste keuze te worden bij providers en telecombedrijven. Van de week werd nog bekend dat Sun een overeenkomst heeft afgesloten met Microsoft waardoor de browsertoolbar met Live Search nu standaard meekomt met een update van Java-software. Voorheen werd een Google Toolbar meegeleverd. De deal is opmerkelijk omdat Sun en Microsoft jarenlang verbitterde vijanden waren.

Google was duidelijk not amused met de deal en schrapte prompt Sun's kantoorpakket Staroffice uit de gratis softwareverzameling Google Pack. Google schaarde een paar maanden geleden wel Adobe achter zich, om zo advertentie-inkomsten veilig te stellen.

Google heeft de iPhone

Google heeft wereldwijd veruit het grootste marktaandeel, zowel voor surfers vanaf de pc, maar ook op het 'mobiele internet', rond zestig procent. In Nederland biedt bijvoorbeeld Vodafone de optie aan om direct te kunnen snuffelen op het internet via Google met de zoekfunctie. En op alle iPhones 3G zit Google standaard ingebakken.