Het had de ultieme aanvulling op Windows Vista moeten zijn, maar het Wireless Entertainment Desktop 8000-toetsenbord heeft een fikse vertraging opgelopen. In plaats van gelijk met Windows Vista, komt deze door Microsoft 'ultimate desktop' genoemde set van een muis met een ultradun en geheel nieuw vormgegeven toetsenbord, nu pas in mei beschikbaar.

Opvallend aan de Wireless Entertainment Desktop 8000 is dat terwijl zowel muis als toetsenbord draadloos zijn, ook de laatste is uitgerust met 'backlight'-verlichting. De lichtsterkte past zich bovendien aan op de hoeveelheid licht in de ruimte en springt ook vanzelf aan wanneer de handen het toetsenbord tot op enkele tientallen centimeters genaderd zijn. De verlichting schakelt uit zodra het toetsenbord niet meer wordt gebruikt.

Volgens Jeanette Harmsen, program manager bij Microsoft Nederland, is de Wireless Entertainment Desktop 8000 vooral een veel geavanceerder product door de oplaadbaarheid en verlichting van het toetsenbord. "De productieleadtimes zijn langer dan verwacht, en daarom verschijnt de set later", aldus Harmsen.

Vorige week startte Microsoft wel levering van de Wireless Entertainment Desktop 7000. Deze heeft grotendeels hetzelfde uiterlijk als de 8000-versie, maar moet het zonder de geavanceerde verlichting en enkele usb-poorten, doen.