De dienst vertoont veel overeenkomsten met de omstreden dienst Google Book Search. Google is vanwege deze dienst al aangeklaagd door de vereniging van Amerikaanse uitgevers (AAP) en het Amerikaanse gilde van auteurs omdat er boeken worden getoond waarvoor de auteursrechthebbenden geen toestemming gegeven zouden hebben.

Net als Google werkt Microsoft ook samen met bibliotheken, universiteiten en uitgevers. Ook werkt Microsoft samen met het Open Content Alliance-project waar onder meer Yahoo bij betrokken is.

Bij de start van Live Book Search zijn er boeken te vinden uit de collectie van de University of California, de University of Toronto en de British Library.

Het publiceren van deze boeken is toegestaan omdat deze boeken publiek eigendom zijn of omdat de bibliotheek de copyrights bezit. Ook worden boeken van de Cornell University, de New York Public Library en de American Museum of Veterinary Medicine ingescand door Microsoft.

Voorlopig worden alleen Amerikaanse en Engelse boeken ingescand. Internationale edities van Live Book Search worden in de toekomst wel verwacht. De zoekdienst wordt toegevoegd aan de pagina Live.com.