De beroepszaak is door de marktleider ingesteld, nadat de Europese Commissie volgens Microsoft ingreep op het intellectuele eigendom van het bedrijf. Zo wil het bedrijf het bezit beschermen met bedrijfsgeheimen, auteursrecht en patenten. "Wij stelden een schikking voor die sterk leek op de eisen van de commissie", zegt Tom Brooks, woordvoerder voor Microsoft in de antitrustzaak.

Zo verplicht de Europese Commissie Microsoft de volledige specificatie van een aantal belangrijke onderdelen van Windows vrij te geven. Dit betreft onder andere oplossingen op het gebied van gebruikers en groepen, de Active Directory (de centrale database met computer en gebruikersgegevens) en toegang tot bestanden en printers.

Die specificaties betreffen volgens Microsoft ook handelsgeheimen, die vervolgens op straat zouden komen. Daarbij valt het bedrijf over de voorwaarden waaronder de kennis moet worden gedeeld en het spreekt zelfs over 'dwanglicenties' zonder dat het duidelijk is wat ze wel en niet mogen vragen.

Onverteerbaar

Voor Microsoft was dit aanleiding beroep aan te tekenen bij het Europees Gerechtshof op vier punten. Zo betwijfelt de onderneming of ze wel gedwongen kunnen worden zoveel informatie prijs te geven.

"Er is een verschil tussen interoperabiliteit bieden en toegang verschaffen tot het diepste niveau, zoals bijvoorbeeld Active Directory", betoogt Brooks. "Ook is het nog maar helemaal de vraag of de markt van samenwerking tussen client en server echt illegaal verbonden waren."

Een ander punt waar het bedrijf over valt, is de vraag of leidende marktpartijen een eigen product mogen verbeteren zonder alles vrij te geven en dus de voorsprong mogen behouden.

Gevolgen voor Vista

Tot de uitspraak van het hof er komt, is het bedrijf verplicht zich aan de regels van de Commissie te houden en Microsoft zegt dat ook te doen. "Dat geeft soms lastige discussies", zegt Evert Romeijn, Government Affairs Manager van Microsoft.

"Het heeft ook zijn weerslag op Vista gehad", weet Broeks. "Als gevolg van de uitspraak hebben we het documentformaat XPS uit Vista gehaald en andere partijen toegang tot de kernel van het besturingssysteem gegeven."

Vertrouwen

Brooks blijft bij het standpunt dat het bedrijf met het leveren van 8500 pagina's documentatie wel heeft voldaan aan de eisen. Hij redeneert dat zijn bedrijf een sterke zaak heeft rond de licentievoorwaarden, maar wil niet speculeren op de uitspraak. "We hebben vertrouwen in onze zaak en zien veel uitspraken in andere zaken die in ons voordeel werken." Voldoet het bedrijf niet aan de voorwaarden volgens de rechter, dan kan de Commissie een boete van drie miljoen euro per dag opleggen vanaf 31 juli 2006. "Na verloop van tijd is dat best een hoop geld", aldus Brooks.