Vorige week startte een petitiecampagne van voorstanders van Linux. Daarin wordt het Duitse parlement aangespoord om te pleiten voor de overstap op Linux en een standpunt in te nemen tegen de monopoliepositie van Microsoft.

Aanvankelijk hadden al twaalf mensen getekend. Onder deze twaalf waren diverse leden van de Bundestag. Ook Dieter Hoffman, algemeen directeur bij Red Hat voor Centraal- en Oost-Europa, had zijn handtekening gezet. In een week tijd hebben al meer dan elfduizend Linux-fans de petitie ondertekend.

De petitie is bij Microsoft duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. Kurt Sibold, voorzitter van de Raad van Bestuur van Microsoft Duitsland, heeft nu zijn ongenoegen over de actie geuit in een open brief aan de personen die de petitie inmiddels al ondertekend hebben.

"Wat jullie proberen te bereiken met deze campagne is publieke discriminatie. Jullie beschuldigen onze producten en diensten ervan dat ze ondemocratisch zijn en dat ze democratie in de weg staan", schrijft Sibold.

Sibold vraagt zich af wat het besluit van een persoon, bedrijf of instantie voor een bepaald besturingssysteem te maken heeft met de 'democratische regels van het spel', waar de voorstanders van Linux het over hebben. "Open-source is niet per se de garantie voor een vrije marktcompetitie. Net zo min als het besluit om mijn producten te gebruiken, zowel in het heden als in het verleden, een 'ondemocratische beslissing' was", schrijft Sibold.

Eind februari besluit een speciaal in het leven geroepen comité van de Duitse overheid of de licentie met Microsoft verlengd wordt of niet. De beslissing heeft gevolgen voor 5000 pc's die door de medewerkers van de Bundestag gebruikt worden.