Dit is althans de mening van Andrew Lees, vice-president van Microsofts serverdivisie, die deze visie dinsdagochtend verkondigde tijdens de openingstoespraak van TechEd 2005 in Amsterdam.

Volgens Lees is it vandaag de dag 'opwindend' te noemen, maar wordt er simpelweg te weinig gebruik van gemaakt. "70 Procent van de it-bronnen blijft onbenut. Alleen de resterende 30 procent wordt gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit."

Oorzaak? De complexiteit van it. De boodschap van Lees is dan ook duidelijk. Microsoft gaat dit veranderen: ontwikkelaars, it-professionals en gebruikers moeten op intuïtieve manieren kunnen samenwerken zonder direct van elkaar afhankelijk te zijn.

Bestaande huidige applicaties binnen bedrijven zullen dan ook gaandeweg worden vervangen door webservices. Als het aan de fabrikant ligt zullen deze logischerwijs worden ontwikkeld met zijn eigen ontwikkeltools, zo predikte de vice-president.

Aanval

Tijdens zijn toespraak haalde Lees enkele malen flink uit naar 'concurrenten' als Oracle, Java en Linux. In een uitgebreide vergelijking en demonstratie liet Lees bijvoorbeeld het aanwezige publiek ervaren hoe stabiel SQL Server 2005 wel niet is.

En passant verhaalde Lees meteen even over hoe goedkoop Microsoft verhoudingsgewijs is. Belangrijk speerpunt hierbij is het feit dat Microsoft geen prijs per core hanteert, maar per processor.

Nu multicore processors in zwang raken, kunnen fabrikanten als Oracle hiervoor extra geld in rekening brengen. Iets wat Microsoft nimmer zal doen, zo belooft de vice-president. Bovendien heeft Microsoft ingebouwde functionaliteit waarvoor je bij concurrenten apart moet betalen.

Ook Java kreeg een sneer van Lees, al was deze minder direct dan in het geval van Oracle. Volgens Microsoft ontwikkelt momenteel 43 procent van de ontwikkelaars met .Net. Java en J2EE wordt door 35 procent van de bedrijven geprefereerd. Dit marktaandeel zal volgens Lees alleen nog maar groter worden door de verbeteringen in zijn ontwikkeltools.

BizTalk Server 2006 wordt in de week van 7 november gelanceerd, gelijk met Visual Studio 2005 en SQL Server 2005. Overigens is BizTalk Server 2006 bij de launch nog niet definitief en dus feitelijk niets meer dan een bèta die toevallig over weg kan met SQL2005 en VS2005.