Het bedrijf gebruikt de Passport-technologie voor zijn online diensten als de chat (MSN Messenger), mail (Hotmail), internettoegang voor ontwikkelaars (MSDN) en voor het authenticeren bij diverse websites. Een ware omslag is de mogelijkheid om het Passport-account op te zeggen. Tot voor kort was het bijna onmogelijk om de dienst op te zeggen. Men was verplicht om contact op te nemen met de klantenservice van Passport. Microsoft biedt nu, met de herziene uitvoering van Passport, de mogelijkheid om `online' de dienst op te zeggen, aldus CNet.com.

Veiligheid

Met de aanpassing is het ook niet meer mogelijk om een vals email-adres te gebruiken. Microsoft zal nieuwe gebruikers een email sturen waar de gebruiker op moet reageren. Doet de gebruiker dit niet dan vervalt automatisch de toegang tot de dienst. Ook verandert Microsoft de manier waarop de gegevens worden opgeslagen en wordt de wijze waarop de gegevens naar de gebruiker worden getransporteerd veranderd. De servers waar de database draait zijn nu onder een afzonderlijk domein ondergebracht en zijn niet zonder meer bereikbaar. Ook verdwijnen de ellenlange url's die gebruikers te zien kregen bij het gebruik van Passport.

eWallet

Microsoft heeft bovendien de elektronische portemonnee van Passport herzien. De oude `Passport Wallet' is nog tot maart volgend jaar te gebruiken, maar daarna moet de gebruiker op `eWallet' overstappen. Voor de nieuwe dienst zullen gebruikers die daar gebruik van willen maken zich opnieuw moeten aanmelden. Microsoft zal de huidige gebruikers van `Passport Wallet' niet migreren naar de nieuwe dienst.

Kritiek

Passport is niet onomstreden. Critici menen dat klantgegevens niet veilig zijn in de handen van Microsoft. Eerder werd Microsoft in een uitspraak van de Federal Trade Commission (FTC) gesommeerd de dienst te herzien. De Amerikaanse toezichthouder op de handel onderwierp Microsofts controversiële dienst Passport een jaar lang aan een onderzoek na klachten van verschillende privacyorganisaties. De FTC achtte een groot deel van de klachten terecht: Microsoft heeft zijn klanten niet goed geïnformeerd over de privacyaspecten van Passport. Volgens onderzoekbureau Gartner is de twijfel van het publiek over de veiligheid van personalia en creditcard gegevens de grootste reden waarom het niet massaal gebruik maakt van Passport Wallet.