Microsoft legt nieuwe regels op om “de kwaliteit hoog te houden in onze snelgroeiende Marketplace", blogt senior directeur Todd Brix van de Windows Phone Marketplace. “Ik weet dat de meesten van jullie ons doel delen om een fantastische winkelervaring te bieden, en dat jullie je uiterste best doen om onze beleidsregels en richtlijnen te volgen", meldt hij aan app-developers.

Ranzige content

“Voor anderen hoop ik dat dit inzicht in enkele veranderingen die we op korte termijn invoeren, helpt om jullie tijd te besparen en het risico te verminderen dat jullie apps uit de Marketplace worden verwijderd", waarschuwt de topman. Microsoft hanteert al regels voor handelsmerken en auteursrechten, maar voegt daar nu extra handhaving én nieuwe regels aan toe.

Microsoft besteedt voortaan expliciet aandacht aan de iconen, tiles en inhoud van apps om ongepast beeld én content te weren. “Ons contentbeleid is duidelijk: we staan geen apps toe die 'sexueel suggestieve of provocerende' beelden of content bevatten. Wat we wel toestaan is het soort content dat je soms ziet op prime-time tv of in de zwempak-editie van een tijdschrift."

Beeld én inhoud moeten voortaan subtieler en bescheiden zijn wat betreft de foto's, tekeningen en termen die worden gebruikt, vermaant Brix. “Apps die niet passen bij onze standaard moeten ge-updated worden om in de winkel te blijven." Hierbij houdt Microsoft ook de reacties van klanten in de gaten om apps eventueel te verwijderen als Windows Phone-gebruikers die aanstootgevend vinden, vult de topman nog aan.

Controle op categorieën en keywords

Naast ongepaste content gaat Microsoft ook strenger optreden tegen ongepaste indiening van apps. Dit raakt apps die in meerdere categorieën tegelijk zijn ingediend. Dat is op dit moment al niet toegestaan, maar de Windows-maker gaat hieraan schuldige apps uit de winkel zetten. Verder krijgen developers regels opgelegd voor de iconen en tiles die zij gebruiken voor gerelateerde apps, zoals die in een serie. Duplicaten of bijna-duplicaten mogen niet meer.

Ook gaat Microsoft de officiële limiet van vijf keywords per app vanaf deze week hard reguleren. Voor elke app die deze grens schendt, zal het bedrijf álle keywords wissen. Een developer krijgt hiervan een melding, en moet dan opnieuw keywords invoeren.

Inhoudelijk wel/niet gepast

Die sleutelwoorden worden vanaf nu actief door Microsoft gecontroleerd op inhoudelijke gepastheid bij de app. Ongepaste keywords, zoals populaire personen of zoektermen, worden dan gewist. Microsoft roept developers op om overtreders aan te melden. Deze schoonveegactief heeft al tot kritiek geleid van developers die klagen dat Microsoft de regels telkens verandert en dat doet met slechts korte voorbereidingstijd voor app-makers.

Sexueel suggestief beeld mag niet meer in de app-winkel voor Windows Phone. Deze voorbeelden zijn nog wél toegestaan: Klik voor groot