Microsoft-ceo Steve Ballmer heeft het aankomende Office 15 officieel onthuld. Een 'customer preview' is nu openlijk beschikbaar, volgend op de 'technical preview' die begin dit jaar in besloten kring van grootzakelijke Microsoft-klanten is uitgebracht. Het nu tot Office 2013 omgedoopte applicatiepakket sluit hecht aan op het aankomende Windows 8, dat de gebruiker standaard een touch-gui (graphical user interface) voorschotelt.

Touch, muis, stylus

De softwaremaker benadrukt naast het nieuwe touch-gerichte ontwerp van Office ook dat de programma's in het pakket nog gewoon met muis en toetsenbord zijn te bedienen. Ook de nooit groots aangeslagen stylus is volgens Microsoft een prima optie om Office mee te gebruiken.

"We nemen stoutmoedige stappen bij Microsoft", verklaart ceo Ballmer op de persconferentie in San Francisco. "Het nieuwe, moderne Office brengt ongevenaarde productiviteit en flexibiliteit voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers."

SkyDrive, Skype, Yammer

De topman prijst de integratie met eigen clouddiensten aan, zoals online-opslagdienst SkyDrive. Hierbij biedt Office 2013 ook roaming aan, zodat instellingen, recente documenten, templates en zelfs eigen woordenboeken 'meereizen' met de log-in van de gebruiker. De nieuwe Office-versie komt dan ook mede uit als een abonnementsdienst.

Wat de social-aspecten betreft, levert Microsoft het overgenomen Skype mee inclusief 60 minuten 'beltegoed' om vanuit het Skype-netwerk met reguliere telefoons te kunnen communiceren. Ook de nieuwste Microsoft-aankoop Yammer komt mee met Office: dat zakelijke sociale netwerk zit geïntegreerd in het kantoorpakkket.

Office + Windows 8

Ballmer benadrukt ook de aansluiting op Windows 8. De nieuwe functies van Office 2013 komen volgens de leverancier pas echt tot hun recht in combinatie met die nieuwe Windows-versie. Dat besturingssysteem komt volgende maand al uit voor zakelijke klanten; de software bereikt dan de RTM-fase (release to manufacturing). In oktober komen de eerste pc's en tablets uit met Windows 8 erop.

Daaronder bevinden zich dan ook voor het eerst Windows-tablets met ARM-processors. Die apparaten draaien de aangepaste Windows-variant Windows RT, die niet compatibel is met reguliere Windows-programma's (draaiend op x86-processors). Office 2013 komt standaard voorgeïnstalleerd op RT-tablets. Dat omvat ook de eigen Surface-tablets die Microsoft uitbrengt.

In de herfst

De definitieve opstelling van de diverse Office-varianten en de prijsmodellen daarvoor, waaronder de abonnementsconstructie, worden komende herfst pas bekendgemaakt. Microsoft heeft nu al wel bekendgemaakt dat er in ieder geval drie cloudvarianten komen, die toegankelijk zijn op maximaal vijf systemen (pc's, Macs en mobiele apparaten) per gebruiker.

De drie cloudvarianten bevatten elk de Office-applicaties Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher en Access. De verschillende pakketuitvoeringen zijn Home Premium, Small Business Premium en ProPlus. De verschillen zitten in de toevoeging van zakelijke mailservertoegang, gedeelde agenda's, website-tools en HD-webconferencing. De ProPlus-variant heeft nog extra beheeropties voor grootzakelijke gebruikes.

Update:

Details toegevoegd.

Update2:

De download van de 'customer preview' blijkt nog niet klaar te staan. De door Microsoft aangereikte link levert een foutmelding op, zo nu direct na ceo Ballmers aankondiging van Office 2013.