Microsoft lijkt verwikkeld in een zich steeds uitbreidend omkoopschandaal. De softwareleverancier wordt nu in vijf landen beschuldigd van omkoping van ambtenaren door medewerkers, partners en resellers. Al eerder berichtte de Wall Street Journal dat er zaken lopen in China, Italië en Roemenië, nu blijkt dat concern ook onder vuur ligt in Rusland en Pakistan, meldt de zakenkrant.

Justitie en SEC onderzoeken

De zaken zijn bovendien aanleiding voor een diepgravend onderzoek door de Amerikaanse Justitie en beurswaakhond SEC. De Foreign Corrupt Practices Act verbiedt namelijk Amerikaanse bedrijven om in het buitenland smeergeld te betalen.

Het is nog niet duidelijk in hoeverre Microsoft zelf is betrokken bij de smeergeldaffaires of dat het voornamelijk overijverige lokale resellers en partners zijn die ambtenaren fêteren in ruil voor een softwaredeal. Microsoft zegt zelf ook onderzoek te doen en volledig mee te werken met Justitie en de SEC.

Siemens, Sun, HP

Omkoopschandalen in de techsector komen met enige regelmaat in het nieuws. Siemens was jarenlang verwikkeld in een immense smeergeldaffaire, Sun maakte zich schuldig aan omkoping in het buitenland (en Oracle wist ervan ten tijde van de overname in 2009) en ook HP is een tijd achtervolgd door een onverkwikkelijk schandaal rondom steekpenningen in Duitsland en Rusland.