Microsoft beschuldigt Miki Mullor, die in 2005 bij Microsoft ging werken, ervan vertrouwelijke documenten ingezien te hebben. Hij zou die documenten gebruikt hebben om de positie van zijn eigen bedrijf, Ancora, te verstevigen in een patentzaak. In de vertrouwelijke documenten stond technologie beschreven die Microsoft doorverkoopt aan computerbouwers zoals HP en Dell. Het betreft System Locked Pre-Installation (SLP) die door OEM's voorgeïnstalleerde Windows aan de pc koppelt.

Op basis van de technologie van Microsoft, begon Mullor afgelopen zomer een rechtszaak tegen HP, Dell en Toshiba, omdat Ancora, het bedrijfje waar Mullor CEO is, een patent zou hebben op vergelijkbare technologie.

Microsoft verdenkt Mullor naast spionage ook van fraude en handel in bedrijfsgeheimen. De softwarereus stelt dat Mullor al in 2004, voordat hij werkzaam was bij Microsoft, plannen had om een patentzaak te beginnen tegen de partners van Microsoft. Mullor zou volgens het bedrijf veel moeite hebben gedaan om te verbergen dat hij vertrouwelijke documenten had gestolen. Mullor hanteerde enkele programma’s op zijn laptop om te maskeren dat hij de documenten erop had staan.

Mullor op zijn beurt claimt dat Microsoft afwist van het bestaande patent van zijn eigen bedrijf en dat hij op de baan bij Microsoft solliciteerde omdat hij geen geld zou verdienen aan Ancora.

Mullor reageert dan ook furieus op de rechtszaak die Microsoft tegen hem heeft aangespannen. “Dit is schandelijke aanval van Microsoft op mijn persoon. Een aanval van een bedrijf dat mijn idee gestolen heeft. Ze hebben me ontslagen omdat ik mijn eigen uitvinding wilde beschermen, een uitvinding waarvan ik ze op de hoogte heb gesteld voordat ik aangenomen werd.”