De softwaregigant lichte de laatste veranderingen in haar virtualisatieplannen afgelopen maandag toe.

Ook op maandag onthulde Microsoft dat het Calista Technologies had overgenomen. De onderneming ontwikkelt grafische technologie die betere presentatie biedt wanneer gebruikers een virtuele desktop via Windows Server gebruiken. Daardoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om multimediabestanden af te spelen zonder dat daarvoor speciale codecs nodig zijn.

Microsoft zal bovendien haar licenties aanpassen waardoor meer software in een virtuele omgeving mag draaien. Vroeger konden gebruikers alleen de duurste versies van Vista virtueel draaien. Met de nieuwe licenties is dat ook mogelijk voor het goedkopere Vista Home Basic en Home Premium.

Daarnaast werd de band met Citrix Systems verstevigd. De Citrix virtualisatiesoftware moet beter gaan samenwerken met Microsofts server- en desktopsoftware. Citrix nam vorig jaar voor 500 miljoen dollar Xensource over.

Virtualiseren

Virtualisatie koppelt de software op een computer los van de hardware, waardoor tegelijkertijd meerdere besturingssystemen op een computer kunnen draaien. Apple-gebruikers kunnen bijvoorbeeld dankzij de Parallels applicatie tegelijkertijd Windows en OS X op hun Macs draaien.

De technologie is al tientallen jaren voorhanden, maar is onlangs doorgebroken op standaard Intel en AMD servers in rekencentra van bedrijven.

Microsoft is een late binnenkomer op de virtualisatiemarkt. De firma biedt momenteel Windows Virtual Server als gratis pakket aan, maar critici bepleiten dat het niet kan opboksen tegen de software van bijvoorbeeld VMware. Microsoft zal naar verwachting tegen het eind van dit jaar de Hyper-V technologie toevoegen aan het nog te onthullen Windows Server 2008.

Microsoft zal de laatste veranderingen zijn aan virtualisatieplatform volgende week toelichten tijdens een tweedaagse Virtiulization Deployment Summit. Dit evenement zal naar verwachting zo'n 300 klanten en partners trekken.

Nog weinig gebruik van virtualisatie

"Weinig klanten plukken tot nu toe de vruchten van virtualisatie", zegt Bob Muglia, vice president van de Server en Tools Business van Microsoft. "We schatten dat minder dan vijf procent van de bedrijven gebruikmaken van virtualisatietechnologie omdat het simpelweg te complex en te duur is."

Microsoft gaat een heel scala aan virtualisatieproducten aanbieden, waaronder desktop- server- en managementsoftware. Muglia weigerde prijzen te noemen, maar voorspelt dat de kosten 'concurrerend' zullen zijn.

Bedrijfwezen

Bedrijven met een Microsoft onderhoudscontract kunnen de desktopvirtualisatiesoftware aanschaffen voor 23 dollar per pc.

Citrix ontwikkelt bovendien een programma waardoor beheerders eenvoudig virtuele machines kunnen uitwisselen tussen Citrix XenServer en Windows Server 2008 Hyper-V. Microsoft heeft al vergelijkbare samenwerkingsprogramma's met VMware en Novell.