De bijdragen van Microsoft en Nokia aan de kernelontwikkeling van Linux zijn het afgelopen jaar summier geweest. Dat terwijl de Windows-maker sinds 2009 een nieuwe open-source koers leek te varen. Die strategieverandering is nu echter niet genoeg voor een vermelding in de top 20 van bijdragers aan de Linux-kernel. Zowel Microsoft als Nokia ontbreekt, zo blijkt uit het gepubliceerde jaarrapport van de Linux Foundation.

Direct verdwenen

De open source-stichting vermeldt in dat rapport welke ontwikkelaars van welke bedrijven code hebben bijgedragen aan Linux. Dat beslaat dit jaar de ontwikkeling tot aan versie 3.10. Microsoft dook vorig jaar voor het eerst op in de toplijst, op plaats 17. Die positie kwam neer op een code-bijdrage van 1 procent voor alle bijdrages aan Linux. Microsoft verdwijnt direct weer in de lijst van 2013. Hetzelfde geldt voor Nokia, dat in 2012 nog garant stond voor 1,9 procent van de code-donaties.

In de nieuwe lijst is Linux-distributeur Red Hat opnieuw de grootste bijdrager. Het Amerikaanse softwarebedrijf wordt gevolgd door chipmakers Intel en Texas Instruments. Sinds 2005 hebben een kleine 10.000 ontwikkelaars van meer dan 1000 bedrijven een bijdrage geleverd aan de Linux-kernel.

Tegenstrijdig verleden

Microsoft heeft een gekleurd en nogal tegenstrijdig open source-verleden. In 2007 claimde het bedrijf dat de Linux-kernel maar liefst 235 van zijn patenten schond. Vervolgens weigerde het bedrijf te specificeren welke patenten dat precies waren. In 2009 richtte Microsoft plotseling de open source-stichting CodePlex op. Het bedrijf had tot dan toe nooit een bijdrage geleverd aan Linux.

Begin dit jaar heeft Microsoft nog zijn liefde voor open source beleden. Het bedrijf neemt afstand van de eerder gedane stelling dat Linux "een kanker" is en zegt in toenemende mate te investeren in open source.

In datzelfde jaar draagt Microsoft met Hyper-V drivers voor het eerst rechtstreeks bij aan de Linux-gemeenschap. De virtualisatietechnologie van de Windows-maker krijgt zo een plek in het open source-besturingssysteem.

Microsoft-ontwikkelaar KY Srinivasan droeg in 2011 de meeste wijzigingen bij aan de code van de Linux 3.0-kernel. Terwijl in 2012 Microsoft Open Technologies opgericht. Dat bedrijfsonderdeel van de softwarereus richt zich op het vergroten van de investeringen van Microsoft in open-source, standaarden en interoperabiliteit.