Microsoft brengt zijn vernieuwde cloudopslagdienst SkyDrive via nieuwe applicaties voor zowel Windows (Vista, 7 en 8) als Mac OS X (Lion). Daarmee integreert SkyDrive rechtstreeks in die besturingssystemen: de online-opslag is direct benaderbaar in de Verkenner op Windows en de Finder op OS X.

Microsofts clouddienst werkt nu vergelijkbaar met Dropbox via een op zichzelf staande map in het bestandssysteem. Eerder heeft de Windows-maker zijn cloudopslag al aangepast zodat het beter toegankelijk is via html5 en mobiele apparaten zoals smartphones. Verder kunnen gebruikers nu bestanden van maximaal 2 GB uploaden. Voorheen lag de limiet nog op 100 MB per bestand.

Gratis 25 GB behouden

Naast deze uitbreidingen heeft Microsoft ook minder populaire veranderingen doorgevoerd. De gratis aangeboden opslagruimte, die altijd op de genereuze grootte van 25 GB lag, wordt naar beneden getrokken. Nieuwe gebruikers krijgen vanaf heden 7 GB aan SkyDrive-opslag. Dat is nog altijd meer dan het vergelijkbare Dropbox met 2GB. Microsoft stelt op basis van eigen gebruiksmetingen dat de nieuwe 7 GB voldoende is voor 99 procent van de gebruikers.

Toch is voor een deel van de gebruikers die 25 GB aan gratis opslagruimte te behouden. Microsoft geeft 'loyale gebruikers' via de supportpage simpele instructies hoe dit te doen. Een test van Webwereld toont aan dat dit ook gemakkelijk uitvoerbaar is met een weinig gebruikt Windows Live-account (nog stammend uit het Hotmail-tijdperk).

Uitrol Google Drive lijkt begonnen

De nieuwste speler op de cloudopslagmarkt heet Google Drive, waarmee ook zoekgigant Google na lange tijd aansluit bij de uiteenlopende leveranciers van online-clouddiensten. Berichten over een GDrive stammen al uit 2006, en zijn in de jaren erna nog meermaals herhaald.

De afgelopen weken zijn er verse geruchten opgedoken over deze nieuwste clouddienst van Google. Ditmaal compleet met screenshots en zelfs een verhullende video van Google zelf. Dat laatste 'lek' is gauw offline gehaald, maar niet voordat het gekopieerd en geanalyseerd is. De GDrive lijkt nu toch echt zo te komen.

Google lijkt achter de schermen al begonnen te zijn met de uitrol van Drive. Sinds dinsdagochtend hebben gebruikers van Google Docs in plaats van 1 GB nu 5 GB opslagcapaciteit. Dat is net zoveel als waar de recente geruchten vanuit gingen. Verwacht wordt dat Google Drive vandaag of morgen gelanceerd wordt.

Cloudconcurrentie barst los

Gebruikers die meer ruimte in de cloud willen, hebben dus binnenkort wat te kiezen. Bij een betaald account van Microsoft, Dropbox of Google valt er te kiezen voor 20 GB, 50 GB en 100 GB. De prijzen - voor zover die al bekend zijn - verschillen aanzienlijk tussen de drie aanbieders. Microsoft is van plan met zijn SkyDrive de concurrentie prijstechnisch hard aan te gaan. Het biedt bijvoorbeeld 50 GB per jaar voor een prijs die bijna 80 procent lager ligt dan wat Dropbox rekent.