Vanaf augustus zal de hd-dvd-speler, als accessoire voor de Xbox 360, voor 179 dollar te koop zijn in plaats van de eerdere 199 dollar. Ook ontvangt de koper in de maand augustus vijf gratis hd-dvd-films bij zijn aankoop. Gebruikers kunnen kiezen uit onder andere Apollo 13, Casablanca en We were Soldiers. Ook gaat Microsoft vanaf 14 augustus de net verschenen film '300' aanbieden via zijn online dienst Xbox Live.

De prijsverlaging van Microsoft komt mogelijk als reactie op de prijsverlaging van de Playstation 3, die een ingebouwde Blu-ray-speler heeft. Sony heeft zijn Playstation 3-model met 60 GB harde schijf met honderd dollar in prijs verlaagd. Het is niet onwaarschijnlijk dat Microsoft met de prijsverlaging probeert om hd-dvd een nieuwe impuls te geven.

Sony en andere aanhangers van Blu-ray hebben het voor elkaar gekregen om de markt voor Blu-ray een extra impuls te geven door de verkoop van de Playstation 3, die standaard een Blu-ray-speler bevat.

Tussen de twee dvd-standaarden is een strijd aan de gang. Elk van de twee probeert de nieuwe industriestandaard te worden. De Blu-ray-standaard is ontwikkeld door Sony en wordt gesteund door onder meer Samsung en enkele filmmaatschappijen. De hd-dvd-standaard is op de markt gebracht door Toshiba, NEC, Intel en Microsoft.

In februari leek Blu-ray een voorsprong te nemen op hd-dvd. In de eerste week van januari zou tweederde van de in de Verenigde Staten verkochte films in hd-kwaliteit tot de Blu-ray-standaard behoren. Daarmee ligt de standaard voor op hd-dvd.