Antipiraterij-organisatie, CreativeFuture, heeft in een artikel over de nieuwe Board Chair van de EFF, Pamela Samuelson, door het slijk gehaald. De antipiraterij-organisatie richt zich vaak tegen andere bedrijven en organisaties die, in hun ogen, te weinig zouden doen tegen piraterij. De pijlen worden opvallend vaak gericht op Google, maar ook de Electronic Frontier Foundation krijgt er regelmatig van langs.

In een artikel over Samuelson schrijft de organisatie over haar “belabberde copyright-verleden”. Dit schoot Microsoft in het verkeerde keelgat en het bedrijf besloot de samenwerking met CreativeFuture stop te zetten.

Onder een hoedje spelen

Hoewel Microsoft niet heeft verteld waarom het uit de groep stapte, wist CreativeFuture wel waarom en schoof dat niet onder stoelen of banken. “We snappen het, Samuelson mag dan misschien wel een lief persoon zijn met een vriendelijk en teder hart, maar door haar te steunen  keer je je rug toe aan de kernwaardes van de copyright-industrie en veel softwareontwikkelaars,” schrijft het bedrijf in een e-mail die TorrentFreak heeft weten te bemachtigen.  

“Als een van 's werelds innovatiefste bedrijven zou Microsoft als geen ander moeten weten dat het auteursrecht de motor is van de innovatie in dit land, de garantie dat innovators gecompenseerd worden voor hun belangrijke werk. Vanuit dit perspectief is de relatie met Pamela Samuelson uiteindelijk een soort zelf-sabotage, een aanval op de waarden die Microsoft hebben helpen bloeien."

Hoewel CreativeFuture in het bericht zegt teleurgesteld te zijn dat het Microsoft moet zien vertrekken heeft het nog wel een trap na door aan te halen dat Microsoft’s relatie met Samuelson al jarenlang zeer goed is en dat de twee onder een hoedje spelen.

"Verward en gekwetst, hebben we wat gegraven, en ontdekten dat Samuelson en Microsoft samen een lange geschiedenis hebben, die minstens zo ver teruggaat als 2005, toen Microsoft maar liefst 1 miljoen dollar schonk aan de Samuelson Law, Technology & Public Policy Clinic van UC Berkeley. Twee jaar later publiceerde Samuelson een paper waarin zij Microsoft verdedigde tijdens de rechtszaak tegen Amerikaanse provider, AT&T.”

CreativeFuture sluit af door te zeggen dat Microsoft dan wel weg mag gaan, maar dat zij altijd zullen blijven bestaan en net zo lang zullen strijden tot elke creatieveling eerlijk is betaald. Zij hopen overigens nog wel dat Microsoft ooit weer zal samenwerken met de antipiraterij-groep, maar gezien de toon van deze brief lijkt het er niet op dat dat nog een optie is.