Aanvankelijk zouden original equipment manufacturers (oems) en computerwinkels tot 31 januari 2008 de tijd hebben om de verkoop van Windows XP op hun systemen te stoppen en over te gaan op Vista. Pc-fabrikanten hadden hiervoor tot 31 januari 2009 de tijd.

Vanwege de tegenvallende verkoop van Windows Vista, heeft Microsoft nu besloten om het termijn voor oems en pc-winkels nu te verplaatsen to 30 juni 2008. Daarna moet elke pc die verkocht wordt voorzien zijn van Vista, in plaats van XP. Ook mag Windows XP tot die datum als los softwarepakket worden verkocht, zo heeft Microsoft bepaald.

Er is een aantal klanten dat meer nodig heeft om de overgang te maken naar Windows Vista, stelt Microsoft in een verklaring.

Microsoft stopt doorgaans vier jaar na de introductie van een nieuw Windows-besturingssysteem met de verkoop van de oudere versie van Windows. XP is hierop een uitzondering omdat dit pakket al op 25 oktober 2001 werd geïntroduceerd en het meer dan vijf jaar duurde voordat er een opvolger was.

Van de verkoop van Vista had Microsoft hoge verwachtingen. Onlangs verlaagde Microsoft zijn verkoopverwachting. Aan het einde van het fiscale jaar, op 31 juni 2008, hoopt Microsoft nu dat 78 procent van de verkochte Windows-versies een Vista-exemplaar is en 22 procent XP. Eerder was dit respectievelijk 85 en 15 procent.

De Consumentenbond had tot voor kort een meldpunt voor klachten over Vista. In zes weken tijd zijn daar meer dan 5200 klachten binnengekomen. Naar aanleiding van die klachten heeft de bond verzocht om ontevreden gebruikers een versie van XP te geven, maar dit verzoek heeft Microsoft afgeslagen. De Consumentenbond wil daarom binnenkort met de softwaregigant van gedachten wisselen om de problemen van de Vista-gebruikers op te lossen.