Het softwarebedrijf komt steeds verder terug op zijn beslissing om per 1 juli aanstaande de stekker uit Windows XP te trekken. Eerst maakte het al een uitzondering voor goedkope laptops, nu rekt het deze exceptie op tot 'nettops', de definitie van Intel voor goedkope desktop pc's.

Computerfabrikanten kunnen XP nu tot 2010 leveren op goedkope desktops, bevestigt Rob Young, chef van Microsoft's OEM afdeling.

Naast de sterk opkomende markt voor goedkope laptops lijken fabrikanten zich nu ook massaal te storten op de onderkant van de desktopmarkt. Zo komt Dell met een ultra-goedkope desktop, evenals Asus, dat ook desktops produceert onder de vlag van haar succesvolle Eee-serie. Zelfs een Eee iMac-kloon is in de maak.

De fabrikanten hadden Microsoft gevraagd om het leven van Windows XP ook voor deze apparaten te verlengen, omdat Vista te zwaar zou zijn voor deze goedkope hardware.

Gevoelig voor 'goedkope trend'

In de officiële verklaring laat het Microsoft enigszins cryptisch weten dat het 'de beschikbaarheid van Windows heeft uitgebreid vanwege de groeiende populariteit van Nettops en Netbooks'. XP wordt niet expliciet genoemd, maar OEM-man Young bevestigt wel dat het om de verlenging van XP draait.

De stap van Microsoft komt op een moment dat goedkope computers met Linux sterk in opkomst zijn. Het besluit om het leven van XP te verlengen, lijkt daarom vooral een poging om te voorkomen dat Linux vaste voet aan de grond krijgt in het Microsoft-territorium.