De Britse rechter heeft bepaald dat Microsoft inbreuk maakt op de merknaam Sky van BSkyB. Dat doet de Windows-maker en cloudaanbieder met zijn SkyDrive, die in augustus 2007 live is gegaan in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en India. In de loop van 2008 is de cloudopslagdienst beschikbaar bekomen in andere Europese landen.

Microsoft Windows Live

Oorspronkelijk heeft Microsoft het geschaard onder zijn merknaam Windows Live, voor online-diensten. Het bedrijf heeft de naam van zijn veelgebruikte besturingssysteem al jaren als merk geregistreerd. Het verdedigt dat ook flink, zoals ooit tegen Linux-aanbieder Lindows die na het juridische gevecht tegen Microsoft is hernoemd naar Linspire.

Geleidelijk aan is SkyDrive meer op zichzelf komen te staan en tegenwoordig pronkt het onder eigen naam direct op het tegeltjesstartscherm van Windows 8, waar ook de app van Sky kan staan. Daarnaast is SkyDrive als app beschikbaar voor diverse andere platformen. Dat omvat naast Windows-desktops en Microsofts eigen Xbox-gameconsole ook Macs, iPhones, iPads en Android-smartphones.

Sinds 2002

De merknaam Sky is al jaren geregistreerd door het Britse tv-station. Sinds juni 2002 voor diensten waaronder 'ontvangst, opslag en aanlevering van gecomputeriseerde bedrijfsinformatiedata'. Daar is in maart 2006 een bredere dekking aan toegevoegd, voor ook computersoftware met uiteenlopende toepassingen.

BSkyB heeft zijn aanklacht over merknaamschending ingediend in juni 2011. SkyDrive had toen 3 miljoen gebruikers in Groot-Brittannië, bijna 20 miljoen in de Europese Unie en 92 miljoen wereldwijd. Deze cijfers zijn vermeld in het oordeel van de rechter. Microsofts verlies houdt niet automatisch een naamsverandering in.

Hoger beroep

Het bedrijf vraagt namelijk een hoger beroep aan, weet IT-nieuwssite TechCrunch te melden. Bovendien kan in het geval van uiteindelijk verlies ook een regeling worden getroffen waarbij Microsoft dan betaalt voor gebruik van Sky in SkyDrive. Voor Windows 8 is vorig jaar wel afgezien van de naam Metro voor de tegeltjesinterface, waarbij Microsoft ontkent dat dit vanwege een merknaamconflict was.