De genoemde Windows Live-diensten werken beter met elkaar samen. Gebruikers kunnen eenmalig inloggen om Messenger, Hotmail, Mail, Spaces, Events, Fotogalerij, Family Safety, Writer, Gallery en Home te gebruiken. Windows Live Home is een centrale plaats om de status van alle diensten te zien.

Belangrijke nieuwkomers zijn Windows Live Fotogalerij, een programma voor het importeren, bewerken en presenteren van foto's en Windows Live Events, waarmee gebruikers verjaardagen, sportwedstrijden en andere groepsactiviteiten kunnen plannen.

Andere diensten, zoals Windows Live Family Safety, zijn een uitbreiding van de functionaliteit die al in Vista wordt aangeboden, met als belangrijkste verschil dat ze nu ook verkrijgbaar zijn voor gebruikers van Windows XP. Alle diensten zijn te downloaden via windowslive.nl.

Toch zijn de meeste Live-diensten nog redelijk onbekend en is Microsoft alleen marktleider bij Messenger en Hotmail. Windows Live Spaces loopt met 2,3 miljoen actieve gebruikers achter op Hyves, dat 4 miljoen gebruikers claimt te hebben. Hoe zit dat?

Arnout Hemel, productmanager van Windows Live, ziet dat echter anders: "Hyves en Spaces zijn totaal verschillende diensten. Ten eerste is Spaces veel meer gesloten dan Hyves. Daarmee bedoel ik dat een groot deel van de Spaces alleen opengesteld is voor vrienden en familie, niet voor de hele wereld." Hemel is van mening dat Spaces meer een aanvulling vormt op Messenger: "Daar kun je foto's, blog en profiel op plaatsen, terwijl je de communicatie op Messenger doet. Messenger en Spaces samen vormen eigenlijk ons sociale netwerk."

Opgeteld zijn beide diensten in aantallen gebruikers inderdaad veel groter dan Hyves. Een lijstje van ComScore maakt duidelijk dat Spaces in Nederland populairder is dan bekende concurrenten zoals Schoolbank, MySpace, Flickr, Facebook en LinkedIn.

Arnout Hemel kan niets zeggen over eventuele plannen van Microsoft om deel te nemen aan Open Social. Wel zijn er volgens hem al diverse API's om andere webdiensten met Windows Live te integreren, zoals een API om gadgets te maken voor Windows Live Spaces.