Het ‘Microsoft Web App’-team staat als aparte developer in de Windows Phone Store waar apps voor dat smartphonebesturingssysteem zijn te verkrijgen. Op naam van deze groep Microsoft-werknemers staan webapps met grote namen als luchtvaartmaatschappij Southwest, gamespublisher Atari, tv-informatiesite TV.com, kledingmerk Urban Outfitters, reisbookingssite Orbitz, restaurantketen Jimmy John’s, en vele anderen. Het gaat om webapps mét grote namen, niet ván.

Populaire sites zelf ver-appen

De softwarereus bevestigt aan Webwereld het bericht van Microsoft-watcher Mary Jo Foley dat het mobiele websites zelf verpakt en in de app store plaatst. “We zoeken naar populaire sites die een rijke ervaring brengen via Internet Explorer mobile en die de klant toestaan om sleutelfunctionaliteit te gebruiken via de Web App”, antwoordt het bedrijf. Op dit moment zijn dat er zo’n vijftig stuks, in de Amerikaanse app store voor Windows Phone.

Deze webapps duiken op in de app-lijst voor Windows Phone en zien eruit als gewone apps. Microsoft legt aan Webwereld uit dat ze zijn ook vast te pinnen zoals reguliere apps. Met dat laatste onderscheiden de door Microsoft gemaakte webapps zich van websites die door een gebruiker zelf zijn gepind; die vertonen in de touch-tegel alleen een screenshot ten tijde van het pin-moment.

Apple, BlackBerry, Microsoft en Nokia hebben allemaal hun middelen om de app-winkel vol te krijgen. Computerworld.nl zet een reeks van 7 schappenvullers voor app stores op een rij.

Meer mobiel verkeer opleveren

Dit gebeurt zonder medewerking of mogelijk zelfs medeweten van de betreffende website-eigenaren. De redenatie van Microsoft is dat deze webapps meer verkeer brengen naar de betreffende websites. Die is al voor mobiel gebruik ontworpen. “Dus we verwachten niet veel bezwaren.”

De Windows Phone-maker verzekert wel dat het snel zal handelen voor het oplossen van eventuele takedown-verzoeken die het ontvangt. “Website-eigenaren zijn welkom om contact met ons op te nemen op [email protected]” Dat is ondertussen al gebeurd: Southwest Airlines heeft bezwaar tegen de Microsoft-webapp, die inmiddels ook is verwijderd. Ook de Atari-webapp is verdwenen.

'Bedoeld als aanmoediging'

“Ze zijn geen vervanging voor native apps”, stelt Microsoft. “In de meeste gevallen hopen we dat gebruik van de Web App de onafhankelijke softwareleverancier zal aanmoedigen om zijn eigen native app te publiceren.” Als dat gebeurt dan delft de webapp van Microsoft het onderspit. “In de meeste gevallen verwachten we dat de Web App een tijdelijke oplossing is totdat een native app kan worden gepubliceerd.”