De afgelopen drie maanden draaide Microsoft een omzet van 12,92 miljard dollar, 14 procent lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De nettowinst was zelfs 18 procent lager en kwam uit op 3,6 miljard.

De inkomsten van de Windows-divisie zakte dramatisch in met 40 procent, maar dit was verwacht in de maanden voor de lancering van Windows 7. Maar een aantal andere divisies presteerden goed, mede als gevolg van de flinke kostenbesparingen en het schrappen van 5.000 arbeidsplaatsen eerder dit jaar.

Online onder de maat

De Online divisie blijft tot nog toe een bodemloze put: een verlies van 480 miljoen op een omzet van 490 miljoen dollar. Al met al had Wall Street veel slechtere resultaten verwacht. De koers van Microsoft schoot dan ook in de voorbeurshandel met 10 procent omhoog.

De twee kwartalen hiervoor had Microsoft het ook al zwaar, met dalende omzet en winsten. Microsoft heeft zijn hoop gevestigd op Windows 7. Maar het is volgens analisten onwaarschijnlijk dat het nieuwe besturingssysteem meteen het komende kwartaal al zorgt voor een kentering. De terugkeer naar groei wordt in 2010 verwacht.