De tweede versie van Silverlight zal volgens Scott Guthrie, general manager van het Microsoft Developer Network, een browser-onafhankelijke versie van het .Net raamwerk bevatten. Daarmee ondersteunt het platform onder meer Visual Basic, C#, JavaScript, IronPython en IronRuby.

Microsoft is dan ook van plan om Silverlight te integreren in Visual Studio 2008 en Expression Studio. De introductie van Silverlight 2, dat eerst de naam Silverlight 1.1 droeg, is volgens analist Rob Helm van Directions on Microsoft van groot belang in Microsoft's strijd tegen Adobe: "Het feit dat in deze versie het .Net Framework wordt gebruikt, betekent dat alle ontwikkelsoftware van Microsoft hiermee gebruikt kan worden. Deze software zou wel eens het geheime wapen kunnen worden van het bedrijf, aangezien veel ontwikkelaars al bekend zijn met Visual Studio en .Net Framework."

Flahs concurrent

Een woordvoerder van Microsoft noemde de blog posting van Guthrie de meest gedetailleerde berichtgeving over Silverlight 2 tot nu toe. Microsoft hoopt met Silverlight een geduchte concurrent te worden van Adobe, dat met zijn Flash nu nog de markt voor Rich Internet Applications (RIA) beheerst.

Verwacht wordt dat Microsoft's Mix08 conference in Las Vegas over twee weken gebruikt zal worden als podium om de bèta van Silverlight 2 vrij te geven, meldt PC World.

Tijdens Mix07 was Silverlight het paradepaardje van de software-ontwikkelaar. De woordvoerder van het bedrijf wilde niet bevestigen dat de bèta daadwerkelijk tijdens Mix08 wordt uitgebracht, maar wel dat dit tijdens het eerste kwartaal van dit jaar zal gebeuren.

Niet meer alleen gericht op video

De eerste versie van Silverlight was vooral gericht op video. Met de toevoeging van ondersteuning voor het .Net raamwerk kan Silverlight zich meer richten op applicaties. "Zodra Silverlight 2 is geïnstalleerd kun je niet alleen internetpagina's bezoeken, maar ook alle Silverlight applicaties draaien met de browser van je keuze, zoals Internet Explorer, Firefox, Safari en andere," aldus Guthrie.

Silverlight 2 ondersteunt de rest (representational state transfer), ws-*, en soap webservices standaarden. Daarnaast komen ook rss, pox, en http services aan bod. Door de ondersteuning van cross-domain network access kunnen gebruikers van Silverlight gegevens en bronnen via de Siverlight-applicaties van andere servers op internet raadplegen.

Installatie .Net niet noodzakelijk

Een van de belangrijkste troeven is het feit dat het .Net Framework niet geïnstalleerd hoeft te zijn voor de werking van Silverlight 2 volgens Guthrie: "De installatie van Silverlight bevat alles dat nodig is om het programma te laten functioneren op een Mac OSX of Windows-machine."