Volgens de eerder vrijgegeven licentievoorwaarden, mocht Vista maar éénmaal naar een andere machine worden overgezet. Bij Windows XP was dit feitelijk nog onbeperkt, mits de software maar niet op meerdere computers tegelijk geïnstalleerd en gebruikt wordt. In de gisteren geüpdate versie van de Vista-licentie, trekt Microsoft de licenties op dit punt nu gelijk. Ook Vista mag straks meerdere malen naar een andere machine worden overgezet. Letterlijk luidt de betreffende paragraaf nu:

"De software mag verwijderd en weer op een ander apparaat geïnstalleerd worden, voor eigen gebruik. Het is niet toegestaan één licentie hierbij op meerdere machines te gebruiken."

De aanvankelijke beperking in de Vista-licentie, bedoeld om software-piraterij tegen te gaan, leidde tot veel commotie bij echte power-users. Vooral gamers die altijd maximale prestaties willen en daarvoor veel en vaak delen van hun computer vernieuwen, zouden door de nieuwe licentievorm ernstig getroffen worden.

Reeds na één of enkele wijzigingen zou hun Vista-licentie niet meer geldig zijn en door een nieuwe moeten worden vervangen. Omdat deze groep bovendien juist de doelgroep is voor Vista Ultimate, de meest uitgebreide maar ook duurste versie van de nieuwe Windows, zou deze groep hierdoor extra zwaar getroffen worden.

De aanpassing van de licentie geldt overigens alleen voor de retail-versies van Windows Vista. De met een nieuwe computer verkochte OEM-licenties blijven onveranderd, gebonden aan de betreffende hardware. Ongeveer 90 procent van alle Windows-licenties die Microsoft verkoopt, zijn OEM-licenties.