Microsoft heeft een nieuwe patch beschikbaar gesteld ter vervanging van de patch die eerder deze maand diverse pc’s crashte. Er doken meldingen op van computers die tegen een Blue Screen of Death (BSOD) aanliepen en systemen die opeens botsten met antivirussoftware van Kaspersky. Het antivirusbedrijf adviseerde dan ook om de patch van Microsoft niet uit te rollen.

De softwarereus trok de patch die op 9 april uitkwam enkele dagen later in en kwam met verwijderingsinstructies voor de mensen die op problemen stuitten na het toepassen van de update. Gisteren stelde Microsoft een nieuwe patch beschikbaar om de originele kwetsbaarheid die KB 2823324 aanpakte alsnog op te lossen.

Patch crasht met browser-plug-in

Microsoft-manager Dustin Childs adviseert mensen die handmatig updaten om de nieuwe patch zo snel mogelijk toe te passen. “De nieuwe update, KB 2840149, pakt nog steeds de kwetsbaarheid aan die in bulletin MS13-036 is omschreven en zou nu deze problemen niet moeten veroorzaken”, aldus de manager in een post op Technet.

De oorzaak van de problemen wordt niet genoemd. Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld meldt dat Childs niet verder wilde ingaan op de exacte oorzaak van de BSOD’s. Beveiligingsexperts wijzen erop dat de combinatie van de beveiligde browser-plug-in ‘G-Buster’ die veel in Brazilië wordt gebruikt voor online bankieren botste met de update van Microsoft.