Microsoft heeft met Lawrence Lessig samengewerkt om deze functionaliteit te ontwikkelen. Lessig is een uitgesproken voorstander voor het versoepelen van het auteursrecht en oprichter van Creative Commons. In een Creative Commons-licentie staat beschreven welke delen van het werk hergebruikt mogen worden en tegen welke voorwaarden. Office-gebruikers kunnen binnen Powerpoint of Excel via het menu Bestand kiezen voor een dergelijke licentie.

De gratis toevoeging aan Office is vanaf woensdag te downloaden op de Microsoft-site of de Creative Commons-site.

Onder het huidige auteursrecht 'liggen alle rechten automatisch direct bij de auteur', stelt Lessig. Met behulp van de Creative Commons kunnen auteurs volgens Lessig zeggen: "Hier heb je de vrijheid om aanpassingen door te voeren, terwijl ik ook nog zelf wat rechten heb."

De samenwerking tussen Lessig en Microsoft is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Lessig werd als juridisch adviseur van de Amerikaanse antitrust-zaak tegen Microsoft op nonactief gesteld. Volgens de softwaremaker was hij te bevooroordeeld. Sindsdien heeft Lessig altijd geroepen dat Microsoft een veel zwaardere straf had moeten krijgen.

"Lawrence Lessig is niet bepaald Microsoft zijn grootste fan", concludeert analist Rob Enderle van de Enderle Group. Desondanks is het een win-win-situatie voor beide partijen, denkt Enderle. Lessig is een stap verder in zijn strijd voor een soepeler auteursrecht. Microsoft biedt Office-gebruikers een extra optie.

Lessig heeft in december 2002 Creative Commons opgericht. Vandaag de dag zijn er ongeveer 140 miljoen werken, waaronder audio en video, die gebruikmaken van de licentie.