De lijst is het resultaat van een verkenning door Microsoft onder haar vaste bètatesters en werd door één van de testers gepubliceerd op de Channel 9-website voor software-ontwikkelaars.

In december van vorig jaar stuurde Microsoft een geselecteerde groep bètatesters van Windows Vista een uitnodiging om mee te denken over nieuwe functies voor de volgende versie van het besturingssysteem.

Afgelopen dinsdag kreeg dezelfde groep mensen terugkoppeling op hun deelname aan dit 'Early Feedback Program' met daarin een kort overzicht van de meest gevraagde functies.

Toen een van de deelnemers deze informatie daarop op het internet publiceerde, greep Microsoft in. Het bericht werd verwijderd en de persoon die het geplaatst had, is nadrukkelijk gewezen op het door Microsoft opgelegde embargo op de informatie.

Microsoft heeft niet kunnen voorkomen dat inmiddels kopieën van de lijst over internet rondgaan.

Uit de lijst blijkt dat geïntegreerde antivirussoftware de meest gevraagde nieuwe functionaliteit is. Die optie is tegelijk ook een functie die weinig kans maakt daadwerkelijk in de opvolger van Vista te worden opgenomen vanwege de antitrustregels.

Andere functies die op de lijst stonden zijn onder meer multi-sessie remote desktop (extern bureaublad), herstel van geopende tabbladen na een crash van Internet Explorer, gebruik van een Windows-computer als 'extender' voor Windows Media Center, iso/bin-ondersteuning bij het branden van cd's en dvd's en een geïntegreerde downloadmanager.