Microsoft zal tevens de optie verwijderen om documenten in het XPS-formaat op te slaan. XPS, dat staat voor XML Paper Specification, is Microsofts tegenhanger van het pdf-formaat. De maatregelen betekenen dat gebruikers van Office 2007 de software om pdf- en xps-bestanden op te slaan als aparte software gratis kunnen downloaden, aldus Microsoft-woordvoerder Jack Evans.

Adobe had gedreigd juridische stappen te ondernemen tegen Microsoft in Europa, vanwege het gebruik van Adobe's pdf-formaat door de Office-producent. Bronnen rondom Microsoft zeggen dat het onduidelijk is of Adobe een klacht bij de Europese Unie wil indienen of een formele antitrust-rechtszaak wil beginnen. Adobe-woordvoerder Jodi Warner zei vrijdag dat Adobe nog niet heeft besloten of het naar de rechter stapt.

De onenigheid tussen de softwareproducenten begon nadat Adobe in februari vraagtekens plaatste bij de 'Opslaan als pdf'-mogelijkheid die op dit moment in de b├Ętaversies van Office 2007 aanwezig is. Volgens Microsoft wil Adobe dat de optie uit Office verwijderd wordt en tegen betaling als aparte download beschikbaar wordt. De bedrijven waren sinds februari op zoek naar een oplossing.

Monopolie

Jack Evans zegt dat het weghalen van de pdf-optie een eenzijdig besluit is geweest. "We hebben hen aangeboden om dit te doen, en nu hebben we eenzijdig besloten om het ook daadwerkelijk te doen", aldus Evans. Volgens Evans heeft Microsoft er veel aan gedaan om een juridisch conflict te voorkomen, 'maar we zijn nu op het punt beland dat we denken dat wat Adobe vraagt niet in het belang van onze klanten is', aldus de woordvoerder.

Adobe-woordvoerder Warner zegt echter dat het bedrijf zich zorgen maakt om de monopolie-positie van Microsoft. "Zoals onze directeur Bruze Chizen herhaaldelijk heeft verkondigd, maken wij ons altijd zorgen dat Microsoft de monopolie-positie die het heeft, kan gaan misbruiken", aldus Warner.

Volgens Jack Evans heeft Microsoft aangeboden om Adobe's Flash- en Shockwave-software bij alle Vista-versies mee te leveren en om pc-fabrikanten de mogelijkheid te bieden om bij installatie van Windows de XPS-ondersteuning te verwijderen. Desondanks, zegt Evans wil Adobe dat Microsoft nog meer doet om 'klanten te laten betalen voor iets dat de rest van de wereld gratis kan gebruiken'.