Microsoft viert vrijdag dat het bedrijf dertig jaar geleden werd opgericht door de 19-jarige Bill Gates en Paul Allen. Tegenwoordig heeft het bedrijf een jaaromzet van pakweg 40 miljard dollar en een winst van ruim 12 miljard dollar.

Na de oprichting in 1975 levert Microsoft in 1981 zijn eerste programma, MS-Dos 1.0, aan computerfabrikant IBM. De eerste versie van Office ziet het levenslicht in 1989. Een jaar later legt Microsoft de basis voor het besturingssysteem zoals we dat nu nog kennen met de introductie van Windows 3.0.

Vele versies van Windows later, volgt in 2001 Windows XP en Office XP. Eind 2006 wordt het nieuwste besturingssysteem, Vista, van Microsoft verwacht.

Toen en nu

Vanwege het feest somt Microsoft enkele leuke wetenswaardigheden van toen en nu op. Zo is op de website te lezen dat in 1975 een soort van minicomputer te koop was, de Altair 8800, voor ongeveer 400 dollar (exclusief monitor en diskdrive). En dat er tegenwoordig dagelijks meer dan drie miljoen mailtjes binnen het bedrijf worden verstuurd.

Het verjaardagsfeest wordt vrijdag groots gevierd in het baseballstadion in Seattle. Zo'n 16.000 Microsoft-werknemers zijn uitgenodigd voor de verjaardag.