Het is de bedoeling dat de digitale beveiliging voor Silverlight later dit jaar beschikbaar wordt voor de tweede versie van het flash-alternatief. Een bèta-versie van Silverlight 2 kwam onlangs uit.

Het digitale slot gaat Silverlight DRM heten, maakte Microsoft bekend op de NAB Show 2008 in Las Vegas. Het is gebaseerd op PlayReady, een drm-variant van Microsoft bedoeld voor mobiele apparaten.

Silverlight DRM is compatibel met bestanden die beveiligd zijn met Windows Media DRM 10. De beveiliging is bedoeld voor live streaming of on demand bestanden. Windows Media DRM moet het veilig afleveren van mediabestanden via een ip-netwerk garanderen. De distributeur kan vervolgens controleren hoe de content gebruikt wordt.

Concurrentie met Flash

Silverlight zag afgelopen september het daglicht. Het programma biedt geavanceerde mogelijkheden voor audio- en videostreams op basis van Windows Media-technologie. Daarmee is Silverlight een directe concurrent van Adobe's populaire flash-formaat, dat op dit moment als standaard geldt voor het afspelen van mediabestanden.

Ontwikkelaars kunnen applicaties voor Silverlight ontwikkelen met behulp van Microsoft Visual Studio en Expression Tools. Woensdag verschijnt ook Expression Encoder 1.0, de opvolger van Expression Media Encoder, waarmee mediabestanden geëncodeerd en gepubliceerd kunnen worden met Silverlight.

Volgens Microsoft wordt Silverlight per dag 1,5 miljoen keer gedownload.