Gebruikers krijgen nog meer profielinformatie van Facebook-vrienden bij de Bing-zoekmachine. Microsoft koppelt in het vervolg ook statusupdates, gedeelde links en reacties die op het sociale netwerk zijn geplaatst aan zijn zoekresultaten. Eerder waren dat alleen foto's, 'likes', en algemene profielinformatie. Het doel is om meer traffic te genereren en zo marktaandeel af te snoepen bij het machtige Google Search.

'Nuttiger dan ooit'

In een blogpost ontvouwt het Bing-team zijn plannen. Vijfmaal zoveel profielinformatie van Facebook-vrienden wordt geïntegreerd. “Het matchen van jouw zoekopdracht met relevante mensen en experts is een grondige verandering van de manier waarop we zoeken, en kan het nuttiger maken dan ooit", schrijft Bing-vp Derrick Connell.

Microsoft belooft plechtig de privacy-instellingen van Facebook-gebruikers bij het tonen van zijn zoekresultaten in Bing te zullen naleven. Dit was al een heikel punt bij de deze week gepresenteerde nieuwe zoektool Graph Search van Facebook. Dat bedrijf maakt daarbij bekend dat het voor Bing kiest bij het tonen van gerelateerde zoekresultaten buiten het sociale netwerk.

Ondergeschoven kindje

Beiden diensten zijn eerst in Amerika uitgerold. Het is onbekend wanneer Nederland aan de beurt is. Het in mei 2009 gelanceerde Bing is in Nederland nog altijd slechts in beperkte vorm beschikbaar. In het thuisland wint Microsofts met zijn zoekmachine gestaag terrein, hoewel het markaandeel al jaren klein is. Zelfs met partner Yahoo erbij opgeteld, die voor zijn zoektechnologie ook de back-end van Bing gebruikt.

Beelden van Bing bij het nieuwe sociale zoeken: