Microsoft heeft maandag XP-gebruikers beloofd dat Service Pack 3 'snel zal volgen'. Wanneer precies is nog onduidelijk, maar bij monde van Nick MacKenchie, senior manager bij Microsoft New Zealand, zal SP3 'in de zomer' via de automatische update-functie van het besturingssysteem beschikbaar komen.

Eerder geen groot succes

Afgelopen april werd de SP3-update al voor het publiek ter beschikking gesteld als losse download. Maar toch ondervonden een hoop gebruikers problemen met de reparatiekit voor de voorloper van Vista. Zo lieten AMD-gebruikers weten dat hun computer maar bleef herstarten en klaagden internetters dat hun LAN- en Wifi-verbindingen spontaan uit het systeem verdwenen waren.

Ook zou de update een hoop registersleutels van XP corrupt maken, een probleem dat volgens Mircrosoft bij de fabrikanten van beveiligingssoftware ligt. Symantec, bekend van onder andere Norton Internet Security, verwierp die verklaring. Microsoft kwam twee weken geleden met een patch voor die registerfouten. Wie geen Service Pack 3 op de computer wil hebben, kan hier een blocker tool van Microsoft downloaden die het automatisch installeren tegenhoudt.

Dit nieuws komt een week nadat het bedrijf stopte met de verkoop van XP aan computerbouwers en -zaken.