Later dit jaar opent Microsoft een datacentrum in Chicago dat zal worden ingericht met containers die compleet functionerende servers bevatten, meldt Cnet. Deze hoeven alleen aangesloten te worden op het stroomnet, het netwerk en air conditioning.

De containers worden niet eens geopend om de servers aan te sluiten. Mocht een aantal servers in de container uitvallen, dan kan de container makkelijk in zijn geheel vervangen worden door een nieuw exemplaar. Het oude model wordt dan op een andere locatie hersteld.

10.000 nieuwe servers per maand

Microsoft installeert wereldwijd ongeveer 10.000 nieuwe servers per maand, ondermeer voor zijn Live online diensten. Deze wijze van serverparkbeheer is daarom geen overbodige luxe. Op deze manier wordt niet alleen de infrastructuur makkelijk beheerd, maar is het ook eenvoudiger om de warmte te reguleren die de servers veroorzaken.

Een server per keer

Slechts een aantal jaar geleden voegde Microsoft nog servercapaciteit toe door server één tegelijk te installeren. Het installeren van een individuele server nam uren werk in beslag. Arne Josefsberg, algemeen manager infrastructuur van Microsoft, gaf aan dat dit proces te kostbaar en te langzaam was.

In het afgelopen anderhalf jaar heeft Microsoft zijn servercapaciteit flink uitgebreid. Er is een centrum geopend in Washington en er zullen centra volgen in Chicago en Texas. Eveneens krijgt Ierland een nieuw centrum in Dublin. Er bestaat ook een kans dat er een nieuw centrum gebouwd gaat worden in Rusland.

Dublin

De containerbenadering kan het makkelijkst worden gebruikt op gelijkvloers niveau, maar het datacentrum in Chicago zal containers op de begane grond huisvesten en traditionelere serverracks op de eerste verdieping. Microsoft gaf aan dat er mogelijk containers gebruikt gaan worden op meerdere niveau's, zoals waarschijnlijk in het volgend jaar te openen rekencentrum in Dublin.

Eerder dit jaar voorspelde Steve Ballmer op de CeBit al dat vrachtcontainers de datacentra van de toekomst zouden worden, wat er waarschijnlijk op duidt dat Ballmer niet zozeer een blik in de toekomst kon werpen, maar dat hij een tipje van de sluier van de toekomstige Microsoft-koers oplichtte.

Vorig jaar onthulde Sun Microsystems met BlackBox als eerste een rekencentrum dat in een container is gehuisvest, waarna bijvoorbeeld ook RackSpace, IBM en HP volgden.