Microsoft startte in september al met het testen van deze zogeheten Windows Genuine Advantage-controle bij de Windows Update-sites en het Download Center. Daar kunnen gebruikers software-updates en programma's als Windows Media Player en MSN Messenger downloaden. Sindsdien zijn meer dan 48 miljoen systeemchecks uitgevoerd, zo meldt het bedrijf.

Tot deze week was de systeemcontrole vrijwillig. Met ingang van 26 juli wordt de controle verplicht voordat via Windows Update en Microsoft Download Center een download kan worden gestart.

De systeemcheck werkt volgens Microsoft volledig anoniem. Gebruikers moeten een ActiveX-component downloaden en hun productnummer invoeren. Deze code staat op de verpakking van de software. Volgens David Lazar, directeur Genuine Windows bij Microsoft, was het invoeren van de productnummer in de testperiode nog wel nodig, maar zal dit bij de controle vanaf dinsdag niet meer vereist zijn.

Gebruikers die ontdekken dat ze werken met een illegale versie van Windows krijgen een gratis versie van Windows aangeboden of kunnen Windows met korting kopen, aldus Lazar.

Gebruikers krijgen een gratis Windows-pakket als zij een rapport invullen met informatie over van wie ze de illegale software hebben en dit opsturen samen met de aankoopbon en de Windows-cd. Andere gebruikers krijgen korting op de aankoop van Windows. In de VS zal Windows XP Home voor 99 dollar worden aangeboden, honderd dollar goedkoper dan normaal. Voor Windows XP Professional wordt geen 299 dollar maar 149 dollar gerekend.

Het Windows Genuine-programma is bedoeld om piraterij tegen te gaan. Op basis van cijfers van de Business Software Alliance (BSA) en onderzoeksbureau IDC wordt geschat dat een op de drie Windows-pakketten illegaal wordt gebruikt.