Jarenlang was het de gewoonte dat Bill Gates de opening verzorgde van de CES, met een speech over nieuwe ontwikkelingen in de markt en nieuwe productenaankondigingen van Microsoft. Toen de illustere voorman van het softwarebedrijf de luwte opzocht, nam zijn opvolger Steve Ballmer het stokje over. Maar de openingsspeech van Ballmer volgende maand zal de laatste keer zijn dat Microsoft zo prominent op de CES aanwezig zal zijn.

Het evenement loopt niet meer gelijk met de productontwikkeling bij Microsoft, zo wordt als reden aangevoerd. Al in de laatste jaren werd dat duidelijk tijdens Ballmers altijd pregnante voordrachten, waarbij steeds meer werd gesproken over de ontwikkelingen van het voorbijgaande jaar, zo merkt All Things D terecht op. Het bedrijf zal nu meer geld en energie steken in eigen evenementen en de CES voornamelijk gebruiken om klanten en partners te spreken. Er komt ook geen grote stand meer.

Geen waarde meer

Volgens het techweblog The Verge zou Microsoft vorig jaar hebben geweigerd een nieuw driejarig contract met de organisator van de CES te tekenen, omdat het volgens het bedrijf te weinig waarde voor hun geld zou krijgen. Het bleef bij een eenjarig contract en dat loopt nu af. Geruchten dat het juist de organisator van de CES was die van Microsoft afwilde, zouden niet kloppen.

Het vertrek van Microsoft van de CES past wel in een trend die zich de laatste jaren sterker heeft gemanifesteerd. Zo zag Apple vorig jaar af van verdere deelname aan beurs MacWorld en komen er steeds minder grote leveranciers naar de Duitse beurs Cebit.