Het Windows Genuine Advantage-programma, dat in juli 2005 werd geïntroduceerd, bestaat uit een validatie- en een notificatiecomponent. WGA Notifications toont gebruikers van vermeende illegale Windows-versies vensters waarin wordt gemeld dat de gedraaide software niet legaal is.

Onlangs bleek dat de software ook contact legt met Microsoft als een gebruiker inlogt. Dit is bedoeld om de Windows-software te verifiëren. Hierop kreeg Microsoft veel kritiek omdat het programma zich gedraagt als spyware.

Een groep Amerikaanse consumenten claimt nu dat Microsoft hiermee de privacywetgeving van de staten Californië en Washington heeft overtreden. Ze hebben daarom een zogeheten class action-rechtszaak tegen Microsoft aangespannen.

De gebruikers vinden eveneens dat ze zijn misleid toen de WGA-software werd aangeboden. In de aanklacht eisen de consumenten dat al hun persoonlijke informatie wordt verwijderd de door de WGA-tool is verzameld en hen de mogelijkheid biedt om de software van hun systeem te verwijderen.

Eerder deze week bracht Microsoft nog een nieuwe versie uit van de WGA-software waarbij het bedrijf tegemoet kwam aan de kritiek. De software zal nu nog slechts 'periodiek' controleren of de gebruikte Windows-versie legitiem is.