Dit voorspelt althans Ryan Hamlin, binnen Microsoft verantwoordelijk voor technologie voor de bestrijding van spam. Maar voor we van het spam-probleem zullen zijn verlost, moet er nog heel wat water door de Rijn stromen.

Volgens gegevens van Brightmail bestaat nu nog de helft van alle wereldwijde e-mail uit spam. Diverse kenners, onder wie Hamlin, voorspellen dat dit percentage de komende maanden alleen nog maar zal toenemen.

"Spam heeft epidemische proporties aangenomen", zo meent Microsofts spam-specialist. "We bevinden ons wat dat betreft in een crisissituatie. Voor veel mensen is de situatie zo slecht dat ze bereid zijn helemaal maar af te zien van e-mail als de hoeveelheid spam niet snel vermindert."

Vorig jaar waren Amerikaanse bedrijven in totaal al zo;n 9 miljard kwijt aan de bestrijding van spam. Dit zal in 2004 zijn gestegen tot maar liefst 18 miljard dollar, zo denkt Hamlin. Het verlies aan productiviteit is nog niet eens in dit bedrag opgenomen.

Uitstervend

Maar daarna wordt het beter, belooft Hamlin. Microsoft werkt met diverse bedrijven - waaronder ook America Online, met wie Microsoft sinds deze week dikke vrienden is – samen om het probleem het hoofd te bieden. Ook de politiek houdt zich overigens actief met spam bezig.

Een enkele Amerikaanse staat heeft al strenge wetgeving op het versturen van spam aangenomen, op landelijk niveau worden pas later dit jaar antispam-maatregelen verwacht. Op Europees niveau gebeurt hetzelfde.

Dit alles zorgt er volgens een optimistische Hamlin voor dat vanaf 2005 spam zal uitsterven. Daarna zal er nog wel eens een incidenteel spamberichtje opduiken, maar voor grote overlast zorgt dit niet. Spam zal dan te vergelijken zijn met computervirussen, denkt Hamlin: het bestaan valt niet te ontkennen, maar een oppassende computergebruiker heeft er niet vaak last van.